Bearded Collie – Un sportiv desavarsit

Bearded Collie

Atractia principala a Beardedului ramane marea sa adaptabilitate, el potrivindu-se in orice loc si oricui. Nu este nici agresiv, nici latrator, asimileaza foarte repede educatia necesara pentru a deveni un bun caine de companie. Nu-i lipseste deloc personalitatea, este calm, dar si cu momente de exuberanta.

Cu cheful sau de viata greu de egalat, Bearded Collie nu trebuie transformat intr-un caine pur decorativ, „plantat” in mijlocul unei expozitii de frumusete si asupra caruia se declanseaza blitzurile la urcarea pe un podium. Desi la ora actuala, atat in tara sa de origine cat si pe continent,Bearded Collie si-a pierdut intrebuintarea initiala de insotitor al turmelor, el s-a „reprofilat” si se evidentiaza in mod constant in concursurile de disciplina si Agility.

De exemplu, in Belgia, la Tournai, la prima intalnire internationala de Agility, un Bearded Collie a impresionat toti specialistii. in Franta, primul exemplar inscris in Cartea de Origini Brambleclale Becky, a fost prezentat cu succes la examenul de lucru pentru caini de paza si aparare, obtinand la sectiunea de atac 89 de puncte din 100. Totusi, desi este un potential caine de aparare, infatisarea lui simpatica si caracterul sau vesel si curios sunt departe de ideea de caine care „te pune la respect cand il privesti. Si, mai ales agresivitatea nu este una dintre „specialitatile” lui, ba, mai mult este considerata un mare defect (extrem de rar intalnit, din fericire).

Specialistii in caini ciobanesti il caracterizeaza drept un caine vioi, maleabil, care poate fi folos la paza, dar mai degraba pentru alerta decat pentru a musca Deoarece si acum multi inca confunda cu Bobtailul, e necesar sa punctam principalele deosebire dintre cele doua rase:

– in timp ce Bobtailul este un caine scurt, cvadratic, cu osatura puternica si cap patratos Bearded Collie este un adevar mediolin (corp care se inscrie intr-un dreptunghi), avand osatura care nu trebuie sa fie greoaie

– in ceea ce priveste parul Bobtailul are un par lanos umflat, pe cand Bearded Collie are un par plat si cu fir gros coloristic, Bearded Collie poate fi gri, albastru, negru, mari galben, cu sau fara marcaje alb in timp ce Bobtailul are color strict alb-gri.

– talia Bobtailului este mult mai mare.

Toaletaj

Parul lung si bogat al acest rase presupune operatii de intretinere permanente, incepute de la o varsta frageda. Pentru intretinere se recomanda perierea zilnica a blanii cu o perie moale si imbaierea la fiecare doua luni (mai des pentru cainii care participa si expozitii).

Cu o foarfeca trebuie indepartat parul suplimentar din cuzinetii plantari, dand o forma rotunda labelor. Baile au o importanta deosebita, deoarece pot aparea noduri in blana cainelui care, neglijate, iau amploare din ce in ce mai mare, deveniri adevarate „placi” care nu mai permit aerisirea pielii si trebuie tunse, neputand fi descurcate. E asemenea, trebuie indepartat parul suplimentar din interior urechilor. Pentru parul de pe bot se recomanda spalarea lui cu a tifon imbibat in apa oxigenata bine diluata.

pentruanimale.ro

Comenteaza