[ad_1]
Au apărut numeroase imagini social media în perioada carantinei care înfățișau câini care îi implorau pe stăpâni să nu-i scoată din nou, ne-au oferit câteva momente de bucurie. Dar dacă în pandemia de coronavirus a avea un câine sa-l primbi erai norocos, acum că restricțiile s-au încheiat (vor reveni!?) mulți se întreabă cât de des să scoți câinele în fiecare zi.
De fapt, nu există un răspuns universal la această întrebare, deoarece multe depind de rasa și vârsta câinelui, precum și de nivelul său de energie. Evident, disponibilitatea prietenului uman conteaza și ea, deoarece este necesar să poți impaca munca, scoala copiilor si novoia de plimcare a catelului
Cum afectează rasa numărul de plimbari zilnice ale catelului
Unul dintre primele lucruri care ar putea afecta numărul zilnic de ieșiri cu catelul este cu siguranță rasa.
Există rase de câini care au nevoie de mai multă mișcare decât altele cărora le place să petreacă zile întregi pe canapea.
Să ne gândim la toate acestea, de exemplu rase de câini de vânătoare sau de munca, precum Beagles, Pointers, Jack Russels și Shepherd german etc.
Acestea cu siguranță au nevoie de destul de multa mișcare de cele care de obicei cele sunt mai sedentare (cum ar fi Yorkshire, Pudelul sau Cavalier King).
Rasa poate da deja o idee despre natura fidelului nostru prieten cu patru picioare, determinându-i poate pe cei cărora le place să aibă un tovarăș credincios pentru a face jogging să aleagă o rasa mai activă de câini, sau prin deplasarea acului cântarului către o rasa canapea dacă în schimb vrem să petrecem ore și ore pe canapea și să ducem o viață sedentară.
Am spus că rasa ne poate da o idee, chiar dacă va fi ceea ce ne vom obișnui să facem pentru a-i determina agilitatea. Există Cavalier Kings cărora le place să-și însoțească prietenii umani în timp ce fac mișcare sau jogging, la fel ca și Jack Russels care iubește viața pe canapea.
Vârsta câinilor și exercițiile fizice
Oricare ar fi rasa, este important să rețineți întotdeauna că a câine mai tânăr va avea mai multă energie și va avea nevoie sa-l scoti mai des decât un câine de vârstă mijlocie (5/8 ani).
Odată cu trecerea timpului, atunci viața fiecărui câine va tinde să devină din ce în ce mai sedentară și peste 9 ani aproape niciodată nu va fi entuziasmat de ieșirea la mișcare.
De asemenea, dorința de a juca, care este adesea asociată cu ieșitul în parc, va scădea odată cu trecerea anilor. Dar chiar și în acest caz există excepții care confirmă regula și există câini de vârstă mijlocie care dau din coada foarte fericiți când își văd prietenul luând lesa și tot ce este necesar pentru a ieși cu ei. În general, acestea sunt exemplare care au dus întotdeauna o viață foarte activă.
Toleranța la efort a catelului
Care este durata optimă a plimbărilor cu Fido? Majoritatea câinilor tineri tolerează bine 20-30 de minute de mers pe zi, atât timp cât sunt într-o stare fizică bună.
De-a lungul anilor, pot apărea patologii precum artrita câinilor, atrofia musculară sau alte patologii care pot face mersul în mod deosebit dificil.
Există, de asemenea, exemplare capabile să facă față plimbărilor doua ore fără să arate niciun semn de oboseala și alții care chiar reușesc să facă excursii lungi alături de prietenul lor .
Pe de altă parte, pot exista câini supraponderali sau chiar obezi pentru care mersul pe jos necesită eforturi mari și nu pot face asta mai mult de 10 minute, cu pauze regenerative frecvente. Amintiți-vă, totuși, că una dintre cele mai potrivite terapii pentru combaterea excesului de greutate constă tocmai în mișcare, deci împreună cu un program de dietă sănătoasă și echilibrată, mici ieșiri frecvente cu catelul.
De exemplu, puteți începe cu ieșiri zilnice de doar 8/10 minute și apoi extindeți-le cu câteva minute în fiecare zi: cainele își va recâștiga greutatea sănătoasă și energia nouă în cel mai scurt timp.
Pe parcursul ieșirile zilnice nu uitați să purtați întotdeauna o sticlă cu voi pentru a-i da să bea în timpul plimbării. Pentru a-ti sa seama daca durata plimbarii este adecvata, trebuie doar sa ii observam comportamentul la intoarcere.
Dacă când ajungi acasă, după ce bea, aleargă să se odihneasca în cusca și stă acolo ore în șir, probabil că ieșirea a fost prea solicitantă pentru el și ar trebui să reduci timpul. O idee bună să-l aducem la un nivel optim ar putea fi să incepem cu excursii scurte și apoi să mărești traseul cu câțiva metri în fiecare zi.
[ad_2]