Dezvoltarea cățeilor de la 8 la 12 săptămâni

Dezvoltarea cățeilor de la 8 la 12 săptămâniilor

Majoritatea cățeilor sunt adoptați de la vârsta de 8 la 12 săptămâni, lăsându-și în urmă mamele si frățiorii. Mulți oameni cumpăra un cățeluș la această vârstă – etapa de imprimare. Acesta este un moment de dezvoltare rapidă a creierului, când câinele este receptiv și ideal pentru dresaj. Cățelușul învață să fie un câine. Și câinele își ia tendințele de comportament bun și rău din experiențele și mediul în care se află în această perioadă critică de învățare. Aruncați o privire la reperele fizice și comportamentale ale unui cățel, precum și la nevoile de sănătate și nutriție în această etapă vitală a cățelușului.


logo

Dezvoltare fizică

Un cățeluș de la 8 la 12 săptămâni va fi încă destul de mic, chiar dacă cățelușul este o rasă mare de câine. Cățelușii sunt vulnerabili fizic și puțin neîndemânatici. Ei au nevoie de supraveghere și iubire atunci când sunt rămași singuri fără mama lor.

Cățelul tău va dormi mult in aceasta etapa. Cei mai mulți caței vor dormi aproximativ 18 la 20 de ore pe zi pentru a sprijini creierul lor în creștere rapidă și organismul. Înainte de vârsta de 12 săptămâni, majoritatea puilor vor avea probleme cu controlul urinării și defecării. Ei sunt predispuși la accidente frecvente și, de obicei, trebuie sa urineze si noaptea. Dresajul de casa ar trebui să înceapă de îndată ce aduceți in casa un cățeluș nou, dar să fiti pregătit ca in primele câteva săptămâni sa începeți cu pași mici . Păstrați  un program regulat, plimbând cățelul afara de fiecare dată când mănâncă, sau bea apa, sau se trezește dintr-un pui de somn. Du-ți cățelușul la un loc de stabilit pentru a-si face nevoile. După câteva săptămâni, va învăța să aibă un control mai bun asupra funcțiilor sale corporale. Cățelului tău nu-i vor începe sa ii crească dinții de adult până la aproximativ vârsta de  16 săptămâni.  „Dinții de lapte” pot începe să cadă între 8 și 12 săptămâni. Schimbarea dinților nu va începe de obicei până la vârsta de 12 săptămâni. Știți că câinele dvs. începe sa-si schimbe dinții  când observați excesul de bale, mestecarea excesivă, sta cu labele la gură și urme sângeroase lăsate pe jucăriile mestecate.


599fd4ad321b6

Schimbări de comportament

Timpul de la 3 săptămâni la 12 săptămâni este o perioadă critică de socializare. Acest timp este deseori numit „stadiu de frică”, deoarece puii pot părea să se teamă de toate.Exersează atingerea  cățelușului, astfel încât să se poată obișnui să fie ținut și atins în moduri necunoscute.

Așteptați-vă la cățeluș să reacționeze cu frică în anumite situații. Cu toate acestea, evitați alintarea  sau strângerea in brațe a unui cățel temător. Găsiți modalități de a introduce noi atracții, sunete și medii noi. Duceți cățelușul la vizitele veterinare, la tăierea unghiilor și spălați-l și încercați să păstrați totul pozitiv.

Recompensați-vă cățelușul când este relaxat în situații noi și explorarea lucrurilor noi. Cu toate acestea, nu vă forțați cățelul să accepte o situație care îl sperie. În cele din urmă va afla că nu trebuie să își facă griji dacă rămâneți calm și optimist. Comportă-te  ca și cum situația ar fi normala și de rutină.

Sănătate și îngrijire

Între vârsta de 6 și 8 săptămâni, cățelul dvs. va trebui să viziteze medicul veterinar pentru primele sale vaccinuri, deparazitare și o examinare. Pet shop-ul  sau crescatorul ar fi trebuit  să administreze deja primele vaccinuri și deparazitare și să fi dus catelul la veterinar . Indiferent, ar trebui să vă duceți noul cățeluș la medicul veterinar în câteva zile de la cumpararea  acestuia pentru a vă asigura că este în stare bună de sănătate. Aduceți carnetul de sanatate daca va fost dat de magazin, astfel încât medicul veterinar să poată ajusta sau prescrie un program de vaccinare pentru dezvoltarea cateilor.

Până la vârsta de 18 săptămâni, cățelul ar trebui să își facă toate vaccinările. Dar până atunci, trebuie să preveniți expunerea la boli. Nu permiteți cățelușului dvs. să meargă în zone publice sau să interacționeze cu animale necunoscute. Cățelul tău se poate juca cu caței  sănătoși și câini adulți care au fost vaccinați și deparazitați. Asigurați-vă că îl cunoașteți pe proprietarul celuilalt câine și că puteți avea încredere că câinele este sănătos.

Mâncare și nutriție pentru dezvoltarea cateilor

Cățelul începe să se înțarce din laptele mamei în jurul vârstei de 3 până la 6 săptămâni și sunt de obicei înțărcați complet între 6 și 8 săptămâni. Până când îți primești noul cățeluș, ar trebui să mănânce deja mâncare pentru câini timp de cel puțin câteva săptămâni. Crescătorul sau pet-shopul ar trebui să vă ofere informații despre tipul de alimente pe care le consumă.

Începeți cu aceeași dietă, dacă este posibil. Permiteți noului dvs. cățeluș să se adapteze mediului său timp de câteva zile sau săptămâni înainte de a alege o hrana noua. Dacă decideți să schimbați hrana, asigurați-vă că treceți treptat la noua dieta pentru a evita supărările gastro-intestinale.

Cățelușul tău are nevoie de nutriție adecvată pentru a crește și a se dezvolta. Oferiți o hrana de înaltă calitate pentru cățeluși, etichetat pentru creștere. Majoritatea cățeilor cu vârsta cuprinsă între 8 și 12 săptămâni ar trebui să mănânce de trei ori pe zi, distanțate oarecum uniform. Această regularitate în timpul mesei ajută la prevenirea picăturilor de zahăr din sânge, în special la rasele foarte mici.

Începeți prin alimentarea cantității recomandate pe ambalaj pentru greutatea câinelui dumneavoastră. Verificați greutatea câinelui dvs. la fiecare câteva zile pentru a vedea dacă cantitatea de hrană trebuie ajustată pentru dezvoltarea cateilor. Dacă cățelul tău pare anemic  și nu pare să se îngrașe, ajută-l adăugând mai multe alimente. Reduceți cantitatea dacă rămâne multa hrana neconsumata la o masa. La vizitele medicului veterinar, discutați despre tipul de hrană pe care îl hrăniți, frecvența hrănirii și cantitatea pe care o hrăniți pe zi față de cantitatea consumată. Întrebați medicul veterinar dacă aveți nevoie să faceți modificări ale dietei.

Dacă doriți să hrăniți cu mâncare preparata in casă pentru cățeluși, puteți, dar va trebui să o faceți foarte precaut. Consultați-vă cu medicul veterinar despre rețeta pe care intenționați să o utilizați. Va trebui să vă asigurați că este o rețetă echilibrată, hrănitoare, folosind ingredientele potrivite și că hrăniți o cantitate adecvată de calorii.

Cățelul dvs. poate avea o varietate de delicii, atâta timp cât sunt sigure, netoxice, sănătoase și nu reprezintă mai mult de aproximativ 10% din aportul caloric zilnic al cățelușului.

Dresaj

Chiar dacă cățelul dvs. este încă un bebeluș, este esențial să începeți antrenamentul imediat ce vine acasă cu dvs.

Începeți simplu. Învață-i cățelușului numele. Ar trebui să acordați câinelui câteva zile pentru a se obișnui cu regulile casei, cum ar fi unde poate merge și zonele interzise din casă.

Lasă-l să se obișnuiască cu senzația de zgarda înainte de a adăuga o lesă. Apoi, puteți începe să lăsați câinele să tragă lesa în jur, astfel încât să înțeleagă senzația acesteia. De îndată ce câinele pare pare sa accepte zgarda, puteți începe să îl antrenați pentru a merge pe lesă.

Deși aceasta este o perioadă de învățare rapidă, este posibil ca puiul dvs. să nu fie cel mai rapid student la început, deoarece există multe „prime”, noi mirosuri, locuri și oameni care încep să se concentreze. Puteți începe chiar să introduceți câteva comenzi de bază, cum ar fi șezi, stai și culcat. Mergeți încet, aveți răbdare, fiți  pozitiv și distrați-vă.


599fd4ad321b6

Comenteaza