Îngrijirea post-natală a unei pisici și a pisicilor ei nou-născuți

[ad_1]

În timp ce ați fost un proprietar de pisici atent, satisfăcând nevoile pisicii dvs. însărcinate, după ce ea are pisoi, trebuie să cunoașteți următorii pași. În acest timp delicat, abilitățile dvs. de observație sunt esențiale. Aruncați o privire la câteva îndrumări despre cum să mânuiți pisica mamă și pisicile ei, precum și semnele de avertizare ale problemelor de sănătate și reperele de dezvoltare ale pisicilor.

 

Verificare veterinară

Dacă nu ați făcut-o deja, după o săptămână, luați pisica mamă și pisicile la medicul veterinar pentru o verificare bună. Dacă pisica mamă nu era vaccinată, acesta ar fi un moment bun pentru a o face. De asemenea, ar putea primi tratament pentru viermi rotunzi, pentru a-i proteja atât pe ea, cât și pe puisorii ei.

 

Îngrijire pentru pisici nou-nascuti și mamă

Primele două până la trei săptămâni sunt cele mai importante pentru o pisică mamă și pisoii ei nou-născuți. Pisoii ar trebui să se dezvolte rapid și, dacă mama va avea probleme postpartum, se va întâmpla în acea perioadă.

Lasă pisica mamă să-ți stabilească ritmul pentru atenție. Dacă este animalul tău de companie pentru o vreme, s-ar putea să-ți întâmpine vizitele. O pisică fără stăpân sau salvată poate prefera să rămâi departe. Atâta timp cât pisoii alăptează frecvent și par a fi înfloritori, vor fi OK.

Păstrați pisica mamă și bebelușii ei într-o zonă liniștită a casei; o cameră separată este ideală. Asigurați-vă că încăperea este suficient de caldă, deoarece pisicuții nu își pot regla temperatura corpului atunci când au doar câteva zile. Pisica mamă poate ține copiii calzi, dar dacă pleacă să mănânce sau folosește o cutie de gunoi, pisoii se pot răci. Răcirea este unul dintre cele mai critice pericole pentru pisoii nou-născuți.În plus, trebuie să știți mai multe despre asta. Pune-ti pături, o lampă de căldură sau un tampon de încălzire pentru a vă asigura că pisoii rămân calzi.

Folosiți o cutie suficient de mare pentru a ține confortabil pisica mamă și pisoii ei. Pune-ti prosoape curate pentru a-i acoperi. Prosoapele se vor murdări rapid pe măsură ce pisicile își vor face nevoile, cel mai simplu va fi să scoateți prosopul de sus pentru a ramane un prosop curat.

Păstrați cutia de gunoi, mâncarea și vasele de apă ale pisicii mamă aproape. Asigurați-vă că îi hrăniți o mâncare conservată de înaltă calitate pentru pisoi, suplimentată cu KMR (Kitten Milk Replacement). Aceste alimente special formulate asigură că o pisică mamă care alăptează, postpartum, primește nutrienții de care are nevoie.

 

Etape de dezvoltare ale pisicilor

La trei zile după naștere, ochii unui pisoi încep să se deschidă, iar cordonul ombilical va cădea, de asemenea. Sistemele lor nervoase nu sunt pe deplin dezvoltate; s-ar putea să le observați zvâcnind în timpul somnului. Această zvâcnire este complet normală și indică dezvoltarea sistemului nervos și a mușchilor lor.

Până la două săptămâni, pisoii vor începe să se târască și vor încerca să stea în picioare. Dinții lor vor începe să se dezvolte în acest timp. Dacă le pui degetul în gură, vei putea să simți dinții mici.

În primele trei săptămâni, pisica mamă va linge fiecare pisoi în jurul abdomenului și a zonei anale după alăptare pentru a încuraja eliminarea deșeurilor. În absența ei, va trebui să simulați această sarcină cu un prosop cald și umed.

Până la trei săptămâni, pisoii ar trebui să se plimbe și să se joace activ. Le puteți introduce in dieta alimentele umede și le puteți completa cu KMR. Ar trebui să fie în continuare activi in timp ce sunt alăptati. De asemenea, le puteți introduce în cutia de gunoi. La această vârstă, evitați aglomerarea litierei de lut. Cea mai bună așternut pentru pisoii tineri este orice așternut premium din lut sau cel mai bună așternut de pisici.

 

Probleme de sănătate la pisoi nou-născuți

Paraziții intestinali sunt cei mai frecvenți la pisoi.În plus, trebuie să știți mai multe despre asta.Alte probleme de sănătate la pisicile tinere sunt bolile infecțioase, cum ar fi infecțiile respiratorii și bolile congenitale.

Sindromul pisicilor care se estompează apare atunci când un pisoi nu reușește să se dezvolte.În plus, trebuie să știți mai multe despre asta.Dacă observați că unul dintre pisoi este, în general, mai letargic și doarme mult mai mult decât frații săi, acesta poate fi un semn al sindromului. Acest pisoi necesită atenție imediată de la un medic veterinar specializat în îngrijirea pisoiilor.

 

Probleme de sănătate postpartum

Sarcina, nașterea și perioada de după naștere sunt un momente stresante pentru corpul unei proaspete mame. O nouă mamă are o inundație de hormoni, începe producția de lapte și recuperarea după naștere este în plină desfășurare. Există câteva condiții severe de care trebuie să fii atent la pisica mamă.

Mastită

Mastita este o infecție bacteriană a canalelor de lapte, care apare atunci când producția de lapte a pisicii mamă este blocată de glandele mamare inflamate. Tetinele devin umflate și fierbinți, cu aparente „vânătăi”, iar pisica mamă poate refuza să permită pisicilor să alăpteze. Mastita este o urgență veterinară. Pisica are de obicei nevoie de antibiotice pentru a combate infecția.În plus, trebuie să știți mai multe despre asta.Puii trebuie să fie hrăniți manual până când pisica mamă și-a revenit.

Hipocalcemie

Hipocalcemia, cunoscută și sub denumirea de „febră a laptelui”, este rară la pisici, dar este o altă urgență veterinară.În plus, trebuie să știți mai multe despre asta.Această afecțiune poate rezulta din lipsa de calciu în timpul sarcinii și alăptării. Simptomele includ convulsii, eșalonări, tremurături musculare, neliniște și gâfâială excesivă. În timp ce mama se recuperează, pisoii vor trebui hrăniți manual.

Metrită uterină

Metrita este o infecție severă a uterului; este, de asemenea, o urgență veterinară.În plus, trebuie să știți mai multe despre asta.Pisica mamă va avea, de obicei, un drenaj vaginal normal după nașterea pisoilor. Dar, dacă observați o descărcare urât mirositoare, acesta este un steag roșu. Alte simptome includ letargia, febra și pierderea producției de lapte.

Este posibil ca pisica mamă să fie internată pentru tratament și ar putea avea nevoie de o sterilizare de urgență. Pe măsură ce pisica mamă își revine, hrănirea și îngrijirea pisoilor vă vor reveni.

[ad_2]

Comenteaza