Perioada de frică a catelului

 Ai un catel nou? Există o mulțime de lucruri cu care să te obișnuiești și să te pregătești, dar un lucru care este adesea trecut cu vederea este perioada de frică a cățelului.

Puii trec printr-o perioadă semnificativă de socializare de aproximativ trei săptămâni până la 12 până la 14 săptămâni. Acesta este un moment critic în dezvoltarea puiilor și este important ca aceștia să fie expuși în siguranță și în mod intenționat la noi texturi sub picioare, noi priveliști, mirosuri și sunete, precum și să cunoască oameni noi, câini și alte animale. Această perioadă critică de socializare timpurie începe cu crescătorul și continuă pe măsură ce puii își fac drumul spre noile lor case și familii. Puii bine socializați sunt, în general, jucăuși și încrezători, așa că poate surprinde oamenii atunci când aceiași pui se sperie sau se înfricoșează peste noapte – bine ai venit la prima perioadă de frică a cățelușului tău!

Care sunt perioadele de frică ale cățelușului?

Perioadele de frică fac parte din dezvoltarea normală a unui cățeluș, dar pot fi și copleșitoare pentru câini. În perioadele de frică, puii devin mai sensibili și conștienți de lumea din jur. Este posibil să fie mai preocupați de elemente sau experiențe noi și chiar lucrurile de care s-ar fi putut bucura înainte pot deveni îngrijorătoare. Catelul tau va experimenta doua perioade de frica, ambele fac parte din cursul normal al dezvoltarii catelului. Nici o socializare nu-i poate opri, dar lucrul bun este că poți ajuta cățelușul tău să treacă peste asta și să iasă de cealaltă parte mai încrezător.

Perioada de frică # 1: 8 până la 11 săptămâni

Puii vor avea de obicei prima lor perioadă de frică de aproximativ 8 până la 11 săptămâni. Întâmplător, această perioadă de frică apare chiar în momentul în care se întorc acasă și se adaptează la o nouă familie și încep să exploreze lumea. Recunoscând că puii sunt foarte impresionabili, vrei să fii atent la ceea ce simte catelul tău în acest moment critic. Este esențial să nu copleșiți un catel nou și, în schimb, să creați situații în care el să poată explora noi întâlniri și să aibă experiențe noi fără a fi forțat sau constrâns să interacționeze.

Perioada de frică nr.2: 6 până la 14 luni

Această a doua perioadă surprinde adesea noii proprietari de pui. Câinii de rasă mică tind să treacă prin a doua lor perioadă de frică mai devreme decât puii de rasă mare și rasa gigantică. Această a doua perioadă de frică poate fi deosebit de dezorientantă pentru proprietari, deoarece vârsta de 6-14 luni poate arăta ca un câine adult, deci poate fi dificil să ne amintim că câinele dvs. este încă un cățeluș și se dezvoltă emoțional. Este posibil să simțiți că tot ce v-ați învățat cățelușul s-a destrămat. Cățelușul încrezător și inteligent pe care l-ați avut acum o zi nu mai este sigur și este îngrijorat chiar si de un obiect inofensiv. Nu vă faceți griji, nu este pentru totdeauna!

De Ce Mi-E Frică Brusc Cățelușului Meu?

Antrenează-l în perioadele de frică

Câinii care suferă de stres sau traume la această vârstă pot prezenta probleme comportamentale sau consecințe mai semnificative mai târziu în viață, deci este important să fiți sensibil la nevoile de antrenament în acest timp. De exemplu, cel mai tânăr câine al meu a trecut printr-o a doua perioadă de frică când avea aproximativ 10 luni, ceea ce a coincis cu o leziune minoră la genunchi care a necesitat multiple vizite la medicii veterinari și specialiști veterinari. Prin urmare, lucrăm întotdeauna să o ajutăm să-și amintească că cabinetul veterinar este un loc distractiv și sigur în care să mergi. Momentele de frică sunt adesea înțelese greșit, deoarece problemele pentru cățeluși sunt provocatoare sau dificile, atunci când sunt de fapt doar nesigure sau îngrijorate de lucrurile din lumea din jur.

Chiar și puii încrezători și bine socializați trec printr-o fază în care sunt preocupați de ceva care ni se poate părea o prostie. Doar pentru că știm că un aspirator care se aprinde, o pungă de plastic care suflă sau o scândură în timpul antrenamentului nu este nimic periculos, cățelul dvs. nu are aceeași înțelegere a lumii. Perioadele de frică fac parte din dezvoltarea normală a creșterii câinilor și trebuie să fim atenți și hotarati să ne pregătim.

Dacă puiul tău dezvoltă brusc frica de cineva sau ceva, poate fi tentant să încerci să-l forțezi pe câine să se apropie și să vadă că nu este înfricoșător. Dar această abordare are mult mai multe șanse să dea înapoi și să creeze o teamă mai mare și posibil de durată. În loc să-ți forțezi cățelușul să se angajeze în lucruri care îi sperie, dă-le spațiu pentru a explora și alege să se angajeze la nivelul lor de confort. Încercați să transformați situația înspăimântătoare într-o oportunitate de învățare pozitivă.

Pas cu pas

Pasul 1: Permiteți-i cățelușului să scape de orice îi este frică.

Al doilea pas: Lăudați-vă și răsplătiți-vă cățelușul pentru că s-a uitat spre dvs. pentru îndrumare și pentru că a privit obiectul care l-a speriat.

Pasul 3: Permiteți-i cățelușului să controleze cât de aproape se apropie de ceea ce l-a speriat și nu-l forțați sau nu îl trageți mai aproape. Laudă și recompensează cu delicii sau jucării, precum și orice curiozitate sau interacțiune pozitivă, inclusiv privirea la obiect, mersul spre el, adulmecarea etc.

Pasul 4: Păstrați sesiunea de antrenament scurtă și distractivă. Este în regulă dacă puiul tău nu trece peste frică și se simte complet confortabil cu obiectul care l-a speriat. Încheiați pe o notă pozitivă cu mult tratament / laudă.

Pasul 5: Încercați să nu exagerați cu ceea ce câinele dvs. se teme, dar încorporați-l în viitoarele dvs. sesiuni de antrenament. Recompensează-ți cățelușul pentru că te urmărește și pentru orice angajament cu lucrul de care se teme. Dacă este posibil, dresati-va cățelul cu o jucărie. Lăsați cățelul să controleze ritmul și să rămână la o distanță cu care se simt confortabil.

Perioada De Frică A Catelului

Nu vă panicați!

Momentele de frică pot surprinde pe oricine, dar încercați să nu intrați în panică. Poate fi util să păstrați o listă de lucruri care vă îngrijorează cățelul și să încercați să le încorporați în viitoarele sesiuni de antrenament. S-ar putea să fiți surprinși să descoperiți că balonul care l-a îngrozit ieri pe cățeluș s-ar putea să nu-l deranjeze mâine. Încercați să vă amintiți că aceasta este o etapă normală de dezvoltare și, deși poate fi tentant să doriți să arătați rapid cățelușului dvs. că nu este nimic de care să ii fie frică, nu există astfel de comenzi rapide printr-o perioadă de frică. Cățelușul tău primește o cantitate impresionantă de informații despre lume și caută reasigurare și îndrumare. Ori de câte ori este posibil, obiectivul nostru de formare ar trebui să fie acela de a face aceste experiențe sigure, distractive și pozitive.