Pisica Himalaya – Profil complet, istorie și îngrijire

Nivelul de afectiuneÎnalt
PrietenieÎnalt
Prietenia copiilorÎnalt
Prietenie pentru animale de companieÎnalt
Nevoile de exercițiuScăzut
JucausaModerat
Nivel de energieScăzut
InteligențaScăzut-Moderat
Tendința de a vocalizaScăzut
Cantitatea de vărsareÎnalt

 

Istoria pisicii Himalaya

Spre deosebire de multe alte rase de pisici, pisica Himalaya nu are o istorie foarte lungă, au existat de mai puțin de 100 de ani.

Prin anii 1920 și 1930, crescătorii din întreaga lume au încercat să producă o pisică cu corp persan și marcaje siameze. În 1935, doi cercetători medicali de la Harvard au crescut o pisica de gen masculin, persan negru cu o pisica de gen feminin, siameză pentru a studia cum au fost moștenite anumite caracteristici genetice. Desi intenția celor doi cercetatori nu era de a crea o nouă rasă de pisici au reusit sa dezvolte prima pisică adevărată din Himalaya, pe care au numit-o Debutant.

Reproducerea acestei rase de pisici a încetinit în timpul celui de-al doilea război mondial, dar în urma războiului, un crescător american pe nume Marguerita Goforth a creat prima pisică cu corp persan de culoare deschisa, siameză.

În 1957, acest hibrid a fost recunoscut oficial de Asociația Cat Fanciers ‘(CFA) și Asociația Americană a Cat Fanciers’. Câțiva ani mai târziu, Asociația Cat Fanciers a combinat rasele himalayane și persane, datorită tipurilor lor de corp similare. Astăzi, multe organizații încă nu consideră că Himalaya și persii sunt rase distincte.

 

Îngrijirea pisicii de rasa Himalaya

Dacă nu sunteți dispus să dedicați ceva timp îngrijirii în fiecare zi, probabil rasa de pisica Himalaya nu este pisica potrivită pentru dvs. Deoarece au părul lung, mătăsos, care se încurcă și se incalceste cu ușurință, blana unei pisici Himalaya ar trebui să fie periată zilnic cu un pieptene cu dinți largi. Acest lucru va îndepărta și preveni încurcarea și incalcirea blanei și va ajuta la îndepărtarea murdăriei, a prafului sau a resturilor. De asemenea, se recomandă ca rasa de pisica Himalaya să fiendusa la un salon dedicat ingrijirii pisicilor la fiecare câteva luni pentru a se asigura că blana sa este sănătoasă și curată. Vestea bună: himalaienii adoră să atragă atenția proprietarilor lor, ceea ce face ca îngrijirea să fie mai ușoară – și o experiență de legătură excelentă atât pentru proprietar, cât și pentru himalaia.

Examinați labele săptămânal și tăiați-le după cum este necesar pentru a-și menține labutele sănătoase și fără răni. Dedicați ceva timp în fiecare săptămână pentru a examina și urechile pisicii dvs. Urechile ascuțite din Himalaya sunt predispuse de a captura murdăria și resturile, ceea ce poate duce la infecții și alte probleme ale urechii pe drum. Dacă găsiți resturi în urechile pisicii dvs., folosiți un produs de curățat pentru urechi pentru animale de companie și o minge de bumbac pentru a o îndepărta ușor. Nu folosiți un tampon de bumbac în urechile pisicii dvs. – poate provoca daune grave structurilor delicate ale urechii interne. Dacă urechile sunt foarte roșii sau inflamate, foarte murdare sau miros intepator, duceți-l la medicul veterinar cât mai curând posibil.

Himalayanii nu au nevoie de miscare, dar sunt extrem de jucăuși și vor deveni irascibile, se vor plictisi. Îi poți menține distrați și implicați oferind o mulțime de jucării pentru pisici și dedicând câteva minute jocului în fiecare zi. Pentru că Himalaya are personalități atât de jucăușe, ceva la fel de simplu ca o minge de hârtie îi va menține distrați ore în șir.

 

Probleme comune de sănătate

Deși variația genetică a Himalaya oferă o anumită protecție împotriva problemelor de sănătate moștenite, acestea pot fi susceptibile la anumite condiții. Nu fiecare himalayan va avea probleme de sănătate, dar este important să știți despre ele, dacă se dezvoltă la pisica voastră.

Unele condiții de sănătate comune în Himalaya includ:

  • Boala de rinichi cu chisturi multiple: PKD se caracterizează prin dezvoltarea de chisturi multiple pe rinichii unei pisici. Nu pune imediat viața în pericol, dar trebuie tratat cât mai devreme posibil pentru a preveni dezvoltarea de chisturi noi și pentru a reduce riscul de infecții bacteriene periculoase.
  • Probleme respiratorii: Deoarece Himalaya are fețele aplatizate, sunt mai susceptibile la anumite probleme respiratorii, cum ar fi dificultăți de respirație și înghițire sau incapacitatea de a efectua activitate fizică.
  • Pecingine: Blana lunga și groasa al pisicii Himalaya este mai dificil de îngrijit, oferindu-le un risc crescut de a dezvolta viermi. Asigurați-vă că verificați cu atenție pielea pisicii dvs. pentru a observa pete roșii, solzoase în timpul sesiunilor de îngrijire și consultați veterinarul cât mai curând posibil dacă suspectați o infecție cu vierme.

Asigurați-vă că discutați cu medicul veterinar despre cele mai bune modalități de a reduce riscul de a suferi aceste boli. Aceștia vor putea oferi sfaturi bune pe care le puteți pune in practica pentru a-i proteja, precum și un plan de acțiune dacă apare o stare de sănătate.

 

Dieta și nutriția

Nevoile nutriționale ale pisicii dvs. depind de vârstă, greutate și niveluri de activitate, deci este important să discutați cu medicul veterinar despre programul de hrănire. Deoarece blana himalayenii este matoasoasa se pot face cu usurinta ghemotoace de par – blana lor fiind lunga și mătăsoasa  – s-ar putea să doriți să întrebați medicul veterinar despre o metoda de a preveni incalcirea blanei si formarea de ghemotoace de par.

Obezitatea felină este o problemă obișnuită în rândul tuturor raselor, așa că aveți grijă să nu vă hrăniți prea mult pisica în timpul servirii meselor obișnuite. Dacă pisica câștigă în greutate excesivă, medicul veterinar vă poate oferi un plan de dietă personalizat.

 

Mai multe rase de pisici și cercetări suplimentare

Pisicile din Himalaya sunt animale de companie extrem de dulci, jucăușe și blânde, care se pot adapta practic oricărui tip de casă. Au nevoie de exerciții fizice scăzute, dar necesități de îngrijire extrem de mari – dacă aduceți in casă o pisica Himalaya, vă puteți aștepta să  îngrijiți o blanita lungă și groasă zilnic.

Ca întotdeauna, asigurati-va inainte de a aduce in casa o pisica din rasa Himalaya daca este potrivită pentru programul și stilul de viață al familiei dvs.