Tusea de canisa la câini

[ad_1]

Bordetella este o infecție bacteriană care este o componentă a tusei de canisa la câini. Caracterizat de tusea clasica de gât și scurgere nazală, Bordetella se rezolvă din fericire fără intervenție drastică. Cel mai adesea câinii prind Bordetella de la alți câini , dar animalul dvs. de companie poate fi protejat mai bine vaccinându-i la examenul veterinar anual.

logo

Ce este Bordetella

Bordetella bronchieseptica este o bacterie care este frecvent asociată cu tusea de canisa. Tusea de canis este un nume comun pentru traheobronșita infecțioasă canină care provoacă o tuse persistentă care poate dura până la trei săptămâni. Câinii se infectează cu Bordetella prin picături de aer de la câinii infectați. Aceste picături pot fi aeriene sau pot rămâne pe suprafețe precum jucăriile și bolurile pentru alimente. Când un câine este testat pentru a găsi exact ce tulpini de bacterii sau virusuri cauzează tusea canisa, nu este neobișnuit să se găsească alte componente, cum ar fi parainfluenza, reovirusul, adenovirusul și altele. În general, tusea colectivă poate fi numită „tuse de canisa”.

Orice câine de orice vârstă poate obține tuse de canisa, dar este frecvent observat la câinii care vin din adăpost sau dintr-un mediu rotativ cu mai mulți câini, cum ar fi un parc pentru câini, in timpul plimbarii zilnica a câinilor. Chiar și câinii care se miros în treacăt se pot infecta reciproc.

tusea de canisa

Semne de Bordetella

Bordetella poate începe cu un apetit scăzut și o energie mai mică. La puii sub șase luni, acest lucru poate fi foarte pronunțat. Oricare sau toate următoarele pot fi prezente:

  • Scurgere nazală variind de la limpede la verde
  • Febră
  • Tuse persistentă (adesea cu un sunet „claxonat”)
  • Letargie
  • Anorexie

 

Cauzele Bordetella

Un câine se infectează cu Bordetella după ce este expus secrețiilor respiratorii ale unui câine infectat. Un câine infectat poate să latre și să arunce particule infecțioase în aer unde un alt câine le va inhala. Când este inhalată, bacteria se leagă de fibrele ciliare delicate care căptușesc căile respiratorii și provoacă infecții. Câinii se pot infecta, de asemenea, împărtint aceleasi jucării într-un parc pentru câini, lingându-se pe față și bând dintr-un castron comun de apă. La înălțimea numelui său, spațiile restrânse, cum ar fi masinile și adăposturile, au o ventilație limitată acolo unde prosperă bolile aeriene. Timpul de la expunerea la Bordetella pana cand un câine prezintă simptomele active poate fi de 2 zile până la 2 săptămâni.

 

Diagnosticarea Bordetella

Diagnosticarea Bordetella sautusea de canisa este usoara în special la puii tineri care au fost transportați recent. În timpul unui examen fizic, temperatura câinelui este luată împreună cu ascultarea pieptului pentru orice sunete de lichid în piept. De obicei, istoricul de la proprietarul animalului de companie, împreună cu semnele clinice de tuse, febră, scurgere nazală sunt suficiente confirmări pentru un diagnostic de tuse de canisa. Pentru a diagnostica definitiv Bordetella, un tampon nazal poate fi prezentat unui laborator de referință pentru testarea PCR, un proces în care ADN-ul pe tampon este evaluat pentru semnătura genetică specifică a infecției.

La câinii care au un profil facial brahicefalic sau zdrobit, cum ar fi buldogii și carligii, tratamentul precoce este prudent, deoarece acești câini sunt predispuși la complicații respiratorii datorită anatomiei lor. Câinii pot dezvolta pneumonie dacă Bordetella este lăsată netratată.

 

Tratamentul Bordetella

Tusea de canisa se poate rezolva de obicei fără intervenție, doar după ce un câine suspect de tuse de canisa a fost examinat de un medic veterinar  care va prescrie un antibiotic, de obicei doxiciclina. Medicamentele pentru scăderea tusei vor fi, de asemenea, prescrise pentru a îmbunătăți confortul câinelui în timp ce acesta își revine. Pentru a compensa deshidratarea, medicul veterinar vă poate administra lichide sub piele și vă poate recomanda adăugarea de apă caldă la mâncarea conservată, deoarece majoritatea câinilor vor mânca mai puțin dacă nu își miros mâncarea.

În termen de două zile de la administrarea antibioticelor, starea câinelui ar trebui să înceapă să se îmbunătățească vizibil. Dacă nu, reevaluarea este necesara pentru a ne asigura că pneumonia nu s-a agravat. Complexul de tuse din canisa poate avea mai multe organisme în plus față de Bordetella, acest lucru poate complica situația, deoarece numai antibioticele vor acționa asupra componentei bacteriene a bolii. În cazuri mai severe, un câine poate fi internat în spital și să aibă nevoie de perfuzii intravenoase, antibiotice și oxigenoterapie.

 

Cum să preveniți Bordetella

Prevenirea Bordetella poate fi mai ușoară decât tratarea acesteia. Vaccinurile Bordetella există și sunt incluse în mod obișnuit atât la câinii adoptati, cât și la puii cumparati din petshop. Cel mai frecvent vaccin protejează împotriva Bordetella bronchiseptica , exista de asemenea, vaccinuri care combină protecția Bordetella cu protecția împotriva gripei canine.

Câinii care sunt expuși riscului de a contracta Bordetella sunt câini care intra frecvent in contact cu caini vecini sau merg în locuri unde pot întâlni alți câini , gen parc, sau au contact nas cu nas cu alți caini. Chiar și câinii care urmează să mearga la dresaj ar trebui să fie vaccinați împotriva Bordetella dacă merg la o unitatede dresaj unde se afla si alti câini. La vizita anuală a medicului veterinar, asigurați-vă că discutați cu medicul veterinar despre  ce vaccinuri îl pot proteja cel mai bine.

[ad_2]

pentruanimale.ro

Comenteaza