Sarcina la cățele

[ad_1]

Dacă nu intenționați să  reproduceți, este mai bine să vă sterilizați câinele. Cu toate acestea, dacă ați luat marea decizie de a permite câinelui dvs. să aibă pui, sunteți într-o aventură – iată câteva simptome care indică sarcina la cățele. Ugerele cățelei tale se vor umfla și vor deveni mai proeminente în primele 25-30 de zile de sarcină.

De asemenea, va începe să aiba scurgeri vaginale la aproximativ o lună după împerechere. Veți observa că stomacul câinelui dvs. crește, pe măsură ce se îngrașă la 45-50 de zile de la concepție. Unii câini de sex feminin au, de asemenea, apetit slab sau simptome de depresie în timpul sarcinii.

O vizită la veterinar

Dacă credeți că câinele dvs. este însărcinat, duceți-l la medicul veterinar. Vă va permite să confirmați sarcina și, în același timp, să detectați eventualele complicații devreme. Veterinarul dvs. va utiliza o serie de metode diferite pentru a determina dacă câinele dvs. este însărcinat. După 21-25 de zile, medicul veterinar poate testa relaxina, un hormon care este produs doar de câinii însărcinați.

Această metodă va confirma sarcina, dar nu și numărul de pui. Palpând abdomenul câinelui după 21 de zile, medicul veterinar poate detecta îngroșarea uterului și prezența „tobei” care indică sarcina. Cu toate acestea, există o serie de factori care pot interfera cu această metodă: o femelă supraponderală, un singur cățeluș sau chiar starea nervoasă a cățelei poate face dificilă o palpare corectă.

Un stetoscop sau EKG poate detecta bătăile inimii unui cățeluș după 25 de zile, dar este posibil să nu fie posibilă detectarea bătăilor inimii individuale, făcându-l un instrument insuficient pentru determinarea numărului de pui. Un test de sarcină obișnuit este ultrasunetele. Este o metodă fiabilă și neinvazivă care poate detecta puii în aproximativ 28 de zile.

Cea mai precisă metodă de numărare a puilor este raze X care pot detecta schelete după 49 de zile. Unii veterinari nu recomandă utilizarea acestora pentru a evita expunerea la raze X a puiilor în timpul dezvoltării. Pregătiri pentru o nouă așternut În lunile anterioare nașterii, nu este nevoie să faceți multe lucruri pentru câinele gravid, cu excepția faptului că vă asigurați că aceasta continuă să primească o dietă echilibrată și sănătoasă.

Sarcina la cățele – Miscare si antrenament

Ar trebui să o încurajați să facă mișcare, astfel încât să fie aptă pentru munca care poate fi lungă și obositoare. Cu câteva zile înainte ca câinele să nască, probabil că va începe să se agite și să se zgârie pe podea sau în patul ei. Încearcă să-și facă un cuib pentru așternutul său. Oferiți o incintă pentru aceasta, în mod ideal un loc unde ea poate intra și ieși, dar în care puii sunt închiși. Puteți utiliza o cutie de carton de dimensiunea potrivită pentru câinele dvs. sau puteți folosi o piscină pentru copii. Umpleți „cuibul” cu prosoape vechi, pături sau cearșafuri. Nu utilizați nimic pe care vă așteptați să îl folosiți din nou, deoarece nasterile sunt adesea murdare.

Dacă știți data concepției, medicul veterinar va putea calcula data scadenței. Cealaltă modalitate este de a verifica temperatura mamei atunci când crede că este aproape să nască. Temperatura normală a câinilor este de obicei de aproximativ 38,4 grade. Temperatura ei va scădea sub 37,8 grade chiar înainte de nastere. Câinele meu a intrat în travaliu? Simptomele travaliului iminent sunt neliniștea, nevoia de a urina frecvent, gâfâind și săpat în „cuibul” ei.

De obicei, va exista o descărcare verde închis din vagin. Aceasta înseamnă că placenta s-a separat și mama este gata să nască. Dacă a apărut descărcarea, dar câinele dvs. încă nu a născut câteva ore mai târziu, cereți medicului veterinar ajutor. Un câine de sex feminin poate naște în mod normal singur. Va naște puii, îi va scoate din membrana amniotică, va tăia cordonul ombilical cu dinții și va începe să-i curățe.

Puțin ajutor

Dacă noua mamă nu știe ce să facă, este epuizată sau dă naștere unui alt cățeluș, există câteva lucruri pe care le poate face. Dacă catelul nu este încă afară, scoateți-l din membrana în care este înfășurat. Dacă trebuie să tăiați cordonul ombilical, luați o bucată de sfoară robustă și legați-o strâns în jurul cordonului la aproximativ un deget din corpul cățelușului.

Faceți o altă buclă și legați-o puțin mai jos decât prima și apoi tăiați cablul cu foarfece curate. Ciupiți blana pe ceafa catelului și încercați să-l faceți să plângă. Plânsul va îndepărta fluidul din căile respiratorii ale catelului. Dacă aveți o pipetă mică pentru ochi, o puteți folosi pentru a aspira ușor lichidul din nasul cățelușului. Când travaliul s-a terminat, cereți-i mamei să iasă afară pentru a-și întinde mușchii și a se ușura Scoateți prosoapele și păturile și înlocuiți-le cu altele curate. Apoi lăsați-o în pace pe noua mamă să aibă grijă de noii ei pui. Felicitări!

 

[ad_2]

Comenteaza