Dezvoltarea catelului – fizica
Puii se nasc cu ochii și urechile închise. Nu pot vedea și pot auzi foarte puțin, dacă nu. Cu toate acestea, ei sunt capabili să facă zgomot, care sună ca un țipăt puternic. Nu au dinți la naștere și nu pot merge. Puii nou-născuți sunt incapabili să urineze sau să își facă nevoile singuri. În plus, un cățeluș nou-născut nu își poate regla propria temperatură corporală.
Majoritatea puii nou-născuți sunt în mod instinctiv capabili să găsească mameloanele mamei lor și încep să alăpteze imediat după ce s-au născut. Odată curățați (de mama sau de o mână umană ajutătoare), ei se vor târî spre burta caldă a mamei, vor găsi mameloanele și vor începe să se hrănească.
Cu un aport adecvat de hrană și îngrijire maternă, un cățeluș nou-născut ar trebui să își dubleze greutatea în prima săptămână din viață.
Schimbări de comportament
Puii nou-născuți vor petrece aproximativ 90% din timp dormind în primele câteva săptămâni de viață. Asta înseamnă mai mult de 22 de ore pe zi, dar somnul nu se întâmplă dintr-o dată. Puii vor ațipi pe tot parcursul zilei și nopții, ținându-se la cald cu frații lor și cu căldura corpului mamei. Între partidele de somn își petrec restul timpului mâncând și fiind îngrijiți de mamă. Puii nou-născuți mănâncă cam la fiecare două ore sau mai mult.
Deoarece puii nou-născuți nu pot vedea, auzi sau umbla, nu au prea multe lucruri de explorat de făcut in timpul zilei. Lumea cățelușului este despre mama, frați și cutia în care dorm toți.
Sănătate și îngrijire
În primele câteva săptămâni din viața unui cățeluș, mama puilor își petrece majoritatea timpului oferind hrană și îngrijire. Mama își păstrează puii curați și îi îngrijește. Ea linge anusul și organele genitale ale fiecărui cățeluș pentru a stimula urinarea și defecația. În acest timp, oamenii pot ține și mângâia ușor puii, atâta timp cât acest lucru nu pare să supere mama cățelușilor. Este mai probabil ca contactul uman să fie binevenit dacă acei oameni fac parte din familia mamei cateilor.
În general, cel mai bine este să o lăsați pe mama să-și facă treaba și noi doar sa mângâiem cățelușii. Cu toate acestea, există situații în care mama nu este dispusă sau nu poate să aibă grijă de puii ei. Sau, mama ar putea face o treabă bună, dar unul sau mai mulți pui nu cresc în mod corespunzător. Acesta este momentul în care intervenția umană este singura modalitate posibilă de a salva puii. Dacă decideți să aveți grijă de un cățeluș orfan, fiți pregătiți să vă petreceți cea mai mare parte a timpului cu cățelușul în următoarele câteva săptămâni.
De fiecare dată când un cățeluș nu se îngrașă bine sau devine orfan, acel cățeluș trebuie dus la un veterinar cât mai curând posibil pentru a-și evalua starea de sănătate. Puii se pot îmbolnăvi foarte repede fără îngrijire adecvată. Când aveți dubii cu privire la sănătatea unui cățeluș, nu întârziați vizita veterinară!
Dezvoltarea catelului respins de mama lui, se poate datora unei probleme de sănătate depistată de mamă. Între timp, va trebui să faceți tot posibilul pentru a-l îngriji ca si cum a-ti fi mama lui .
Creați un mediu cald pentru cățeluș să doarmă. O cutie mică cu pături și o lampă de încălzire este ideală. Păstrați lampa la o distanță echitabilă, astfel încât mediul să nu se supraîncălzească. O perna electrica și pături pot funcționa, de asemenea, asigurați-vă că perna electrică este bine acoperita pentru a preveni arsurile.
Hrăniți cu biberonul o formulă specială pentru cățeluși la fiecare 2-3 ore. Este posibil să găsiți înlocuitor de lapte pentru cățeluși la un magazin de alimente pentru animale de companie sau prin intermediul medicului veterinar. Nu hrăniți cu lapte de vacă cățelușii, deoarece nu oferă o nutriție adecvată și poate provoca probleme digestive.
Utilizați o cârpă caldă sau o minge de bumbac pentru a stimula urinarea și defecația imediat după fiecare masă. Cantitățile de urină și fecale vor fi foarte mici. Un scaun normal va fi moale.
Masați în mod regulat corpul cățelușului și curățați-l cât este necesar. Masajul va imita sentimentul îngrijirii mamei, lucru pe care experții îl consideră o parte integrantă a dezvoltării.
Mâncare și nutriție
În general, un cățeluș nou-născut obține din nutriția de care are nevoie din laptele mamei sale. Primul lapte produs de mamă conține colostru, o substanță care se află chiar în anticorpi și factori de creștere. Poate fi absorbit de pui pentru prima sau două zile de viață și oferă o anumită imunitate temporară împotriva oricăror boli împotriva cărora mama are imunitate.
Rețineți că formula comercială pentru pui nu va oferi colostru. Puii hrăniți cu lapte, care nu primesc colostru, sunt deosebit de vulnerabili la boli și pot să nu crească sănătos.
Puii nou-născuți nu vor avea dinți timp de câteva săptămâni și nu pot digera mâncare pentru caței. Nu introduceți niciun fel de hrană pentru câini până când puii nu sunt gata să înceapă procesul de înțărcare, de obicei în jurul vârstei de 3-4 săptămâni, cu excepția cazului în care este recomandat altfel de către un medic veterinar.
Instruire și socializare
Un cățeluș nou-născut este prea tânăr pentru a trece prin orice fel de dresaj, dar pot fi câteva lucruri pe care le puteți face pentru a se obișnui cu oamenii și cu mediul lui. Dacă mama o permite, mângâiați puii în mod regulat pentru o perioadă scurtă de timp. Aveți grijă să nu țineți puiul departe de mama mai mult de câteva minute. Puteți folosi timpul pentru a alinta și mângâia cățelușul, familiarizând-ul cu mirosul și senzația oamenilor și a mediului.