[ad_1]
Unul dintre obiceiurile care creează cele mai multe dureri de cap pentru mulți proprietari de case este acela câinele meu urinează oriunde. Acest comportament enervant poate fi destul de dificil de eliminat în funcție de cauzele care îl determină. Acum, în majoritatea cazurilor, are o soluție.
Dacă sunteți îngrijorat de această problemă de comportament la câinele dvs., veți avea nevoie de informațiile adecvate pentru a rezolva această situație. Din acest motiv, vrem să vă sfătuim și să vă oferim câteva instrucțiuni care vă pot ajuta.
De ce urinează câinii?
Pentru câini și multe alte animale, atât urina, cât și fecalele nu sunt pur și simplu o modalitate de a elimina deșeurile din corp, ci și o formă de comunicare cu alții din aceeași specie sau diferite. Prin urmare, acest comportament este instinctiv, vizând transmiterea informațiilor de tot felul, precum: vârsta, sexul, fertilitatea, starea de sănătate etc. În acest fel, se recunosc reciproc după miros.
În cele din urmă, se știe că este vorba despre acest comportament o formă de marcare teritorială, deoarece câinii urinează în diferite colțuri și obiecte, își lasă parfumul în domeniile pe care vor să le facă proprii. Acest comportament este mai frecvent la bărbați, deși unele femele tind să o facă, mai ales în timpul ciclului de căldură. În plus, este obișnuit ca prietenii noștri să urineze întotdeauna în aceleași locuri în timpul plimbării. Așa că își întărește marcajul și elimină mirosul altor câini.
De câte ori urineaza un cățeluș?
Dacă prietenul nostru este încă un cățeluș, este posibil să nu fi avut suficient timp să învețe să se ușureze în locul potrivit. De asemenea, chiar dacă a învățat deja acest comportament, dacă este încă tânăr, inca nu are control deplin a sfincterelor tale urinare și deci uneori mai scapă pipi , mai ales în situații în care se simte nervos, fericit și chiar fricos.
Astfel, este obișnuit pentru un cățeluș sa urineze de multe alte ori pe parcursul zilei decât un câine adult. Dacă veți începe să-l scoateți la plimbare, vă recomandăm să marcați o rutină și să-l scoateți la plimbare cel puțin De 3 sau 4 ori pe zi. Pentru mai multe informații, puteți citi pentru prima dată acest alt articol pe e-pet.ro despre Plimbarea cățelușului pe lesă.
Câinele meu urinează acasă și nu a mai făcut-o înainte, de ce?
După cum am discutat, urina îi ajută să-și marcheze teritoriul. Astfel, dacă câinele dvs. a început brusc să facă pipi acasă, comportamentul său este cel mai probabil legat de marcaj și stres.
Marcarea la câini
Marcarea la câini este un comportament care apare de obicei la bărbați odată ce au început dezvoltarea lor hormonală (aproximativ, de la vârsta de 7 luni), de obicei, ridicând un picior din spate. Deși poate apărea și la femele, mai ales când se apropie stadiul de căldură.
Dacă ne castrăm câinele de sex masculin înainte ca acesta să inițieze acest comportament, îl putem evita, deoarece nu va crește numărul de hormoni masculini care îl inițiază. Contrar credinței populare, dacă o facem mai târziu, este posibil să nu o remediem, deoarece va fi învățat deja comportamentul (similar cu ceea ce se întâmplă cu comportamentul de echitatie).
Marcajul în sine nu trebuie să fie enervant dacă câinele nostru a învățat să o facă în afara casei. Trebuie să înțelegem asta face parte din natura lor.
Stresul la câini
Acum se poate întâmpla ca puterea noastră crește acest comportament din cauza stresului. Un câine într-o dispoziție negativă își va marca teritoriul mai des pentru că se simte nesigur, astfel că încearcă să-și protejeze și să-și delimiteze teritoriul. De exemplu, dacă am primit recent un alt câine și câinele nostru nu a avut timp să se adapteze corect la noul locuitor.
În cazul în care câinele dvs. este stresat vă recomandăm să mergeți la medicul veterinar, care va putea indica cele mai bune remedii pentru a reduce stresul la câini.
Câinele meu urinează acasă când nu sunt în preajmă
O altă cauză care explică de ce câinele meu urinează peste tot, mai ales atunci când este singur, este extrem de legată de stres. Vorbim despre anxietatea de separare.
Anxietate de separare la câini
Anxietatea de separare se referă la a stare nervoasă foarte mare atunci când câinele nu are acces la proprietarul său. Aceasta înseamnă că câinele simte o puternică legătură de atașament față de tutorele său, ceea ce generează o incapacitate de a fi singur.
Datorită stresului și nervilor pe care îi suferă animalul nostru de companie, acesta se termină pierzându-și controlul asupra mișcărilor intestinale și urina (și / sau defecatie) neintenționat.
Apelați la atenție
Urmând linia anterioară, dacă câinele nostru se simte singur, este probabil ca uneori să încerce să ne atragă atenția. În acest sens, este posibil să fi învățat să ne atragă atenția în acest mod dacă a relatat comportamentul de a urina cu noi pentru a-i acorda atenție, chiar dacă l-am certat. În acest fel, dacă câinele nostru se simte ignorat, puteți recurge la această tactică, astfel încât să fim aproape de el.
Pentru mai multe informații, iată alte 8 lucruri pe care câinii le fac pentru a atrage atenția.
Câinele meu urinează peste tot – alte cauze
Pe lângă toate cele de mai sus, este probabil ca câinele nostru să aibă probleme de incontinență urinară din alte motive, cum ar fi următoarele.
Trebuie să-l plimbi mai des
Poate câinele nostru nu iese cât de mult ar trebui și, prin urmare, nu are de ales decât să facă acasă. Acest lucru se întâmplă mai ales la câinii care ies doar o dată pe zi sau care nu au un program fix care să le permită să înțeleagă că există o rutină.
Probleme de sănătate și bătrânețe la câini
Eliminarea necorespunzătoare poate fi legată de unele patologie organică, cum ar fi o tulburare a tractului urinar, boli renale și chiar leziuni neurologice. De asemenea, câinii mai în vârstă pot dezvolta incontinență urinară. Prin urmare, trebuie să fim atenți la semnele bătrâneții la câini.
Ce pot face dacă câinele meu urinează peste tot?
Faptul că câinele tău urinează peste tot poate fi cu adevărat o problema și poate reprezenta un obstacol în calea coexistenței armonioase cu el. În ciuda dificultății de a rezolva această problemă în unele cazuri, nu este imposibil, dar pentru aceasta vom avea nevoie găsiți cauza și care este soluția dvs.. În cazul în care nu putem identifica originea și credem că câinele nostru este un caz pierdut, cel mai bine este să contactați un etolog care vă poate îndruma.
Măsurile care trebuie luate în considerare pentru redirecționarea diferitelor cauze sunt următoarele:
De ce are nevoie câinele tău?
Înțelegeți ce nevoi specifice are câinelui nostru, de exemplu, dacă este activ și are nevoie de mai mult exercițiu decât îl oferim, va fi esențial pentru satisfacerea bunăstării sale și că nu are stres sau frustrare și că, prin urmare, nu dezvoltă probleme de comportament, precum ca marcare excesivă, așa cum am discutat în acest articol, sau în altele, cum ar fi lătratul sau tulburările alimentare, cum ar fi câinele tău de a mai mânca
Adică, înainte de a propune ca câinele nostru să respecte o educație de bază, cum ar fi eliminarea corectă a urinei și a fecalelor, trebuie să ne asigurăm că este bine, cu toate nevoile sale fizice și mentale acoperite.
De multe ori oferim câinelui nostru o dietă adecvată și o casă sigură, dar nu reușim să ii oferim exerciții zilnice. Ca regulă generală, catelul noastră ar trebui să primeasca două-trei plimbări zilnic să fie mulțumit și să-i ofere opțiunea de a face pipi în afara casei de mai multe ori pe zi la o oră fixă, astfel încât să poată înțelege că există o rutină.
Petreceți mai mult timp de calitate cu el
lipsa de atentie De asemenea, este de obicei o problemă recurentă și nu este suficient să ne plimbăm doar câinele, ci trebuie să petrecem și timp de calitate cu el pentru a-i satisface nevoile sociale și cognitive, prin jocuri sau activități care sunt interesante pentru tine.
Educaţie
Dacă vorbim despre un cățeluș, este firesc ca el să nu înțeleagă încă unde să se elibereze corect. De asemenea, după cum am comentat, el nici măcar nu își controlează sfincterele încă pentru a decide unde să o facă. Prin urmare, trebuie Fii răbdător.
Indiferent dacă câinele nostru este încă mic sau adult și trebuie să învețe acest obicei, trebuie să-l învățăm treptat această rutină plimbari lungi care îl încurajează să o facă afară. Și la rândul său, prin intermediul întărire pozitivă, adică de fiecare dată când cateii acționează corespunzător, îl vom răsplăti cu mângâieri, complimente și delicii.
Evitați pedeapsa
Înțelegem că este adesea dificil să pierdem răbdarea și putem ajunge să ne gândim că certarea câinelui nostru îl poate ajuta să înțeleagă că face ceva greșit. Dar nimic nu poate fi mai departe de adevăr, întrucât o reacție la fel de disproporționată ca pedeapsa va genera neîncredere în câinele nostru față de noi, deoarece acest lucru nu este capabil să înțeleagă motivul furiei noastre și chiar poate crea un învățare proastă.
Ar putea fi cazul, de exemplu, că acest lucru sa produca urină din supunere și / sau frică (din cauza lipsei antrenamentului la toaletă), așa cum am explicat în celălaltarticol De ce urinează câinele meu când îl mângâi? Sau, poate, că trebuie să se ascundă de tine pentru a face pipi și, prin urmare, că nu este în stare să urineze în timp ce îl plimbi, pentru că ești alături de el și se teme de consecințe.
Folosiți produse respingătoare
În magazinele de animale de companie, există un catalog larg de produse enzimatice potrivit pentru animalele de companie (netoxice), specializate în eliminarea urinei, fie pe covor, canapea, pereți … Aceste produse elimina mirosul de urinare și, în acest fel, împiedică câinele să marcheze din nou aceeași zonă.
Cu toate acestea, aceste produse de la sine nu sunt o soluție. Este necesar să acționăm la nivel global și, după cum am comentat, să găsim cauza și soluția problemei.
Du-l la veterinar
Dacă bănuiți că faptul că câinele dvs. urinează peste tot se datorează vârstei sau unei patologii, duceți-l rapid la medicul veterinar pentru a putea fi pus un diagnostic. Mai presus de toate, dacă am observat o schimbare bruscă în comportamentul obișnuit al câinelui nostru, precum și alte comportamente neobișnuite.
Dacă doriți să citiți mai multe articole similare cu Câinele meu urinează peste tot – Cauze și soluții, vă recomandăm să intrați în secțiunea Caini.
Bibliografie
- Castro, F. Recuerda, P. și Moyano, R. (2003). Bunăstarea animalelor: experimentare, producție, companie și grădini zoologice. Universitatea din Cordoba. ISBN.: 84-688-0964-0
- Asociația Națională a Antrenorilor Canini. (2009). Manual de modificare a comportamentului.
[ad_2]