Criterii de dresaj pentru câini

[ad_1]

Criterii de dresaj sunt răspunsurile pe care le veți întări în fiecare sesiune. În același timp, acestea sunt obiectivele pe care doriți să le atingeți în acea sesiune. Aceste criterii pot fi etape intermediare pentru a realiza un exercițiu, întregul exercițiu sau secvențe într-un lanț de comportamente.

Când vă antrenați câinele, trebuie să-l învățați fiecare criteriu separat, atingând obiective mici în fiecare sesiune. Deși pare ilogic, avansarea încetul cu încetul vă va permite să avansați mai repede. Prin urmare, nu încercați niciodată să instruiți mai multe criterii dintr-o singură dată.

Pe măsură ce antrenamentul câinelui progresează, veți descoperi că majoritatea exercițiilor împărtășesc un set general de criterii de depășit. În e-pet.ro vă explicăm ce sunt criterii de dresaj pentru câini:

Un singur criteriu în fiecare sesiune

În fiecare sesiune de dresaj ar trebui concentrați-vă pe un singur criteriu.

De exemplu, imaginați-vă că vă antrenați câinele să stea. Criteriul inițial ar putea fi că fundul tău atinge solul. Așadar, de fiecare dată când fundul câinelui tău lovește pământul, întărești acel comportament cu o bucată de mâncare sau un joc.

Criteriile dvs. de antrenament sunt clare: fundul câinelui dvs. trebuie să atingă solul. Deci, nu contează dacă sta repede, încet, înclinat sau în poziție verticală. Atâta timp cât fundul lui atinge solul, veți întări răspunsul.

În schimb, nu veți întări răspunsurile în care câinele dvs. stă la jumătatea drumului (fără a atinge pământul cu fundul său), se întinde, latră, sare, merge, vă apropie etc. Toate acele acțiuni produc repetări eșuate.

Criterii de antrenament pentru câini - Doar un criteriu în fiecare sesiune

Ridicați criteriile

„Creșteți” sau „creșteți” înseamnă criteriile de instruire care  cresc dificultatea exercițiului. De exemplu, câinele tău stă atunci când îi ceri, dar face acest lucru sprijinindu-se (sprijinindu-se de o parte). Vrei să stea drept, așa că noile tale criterii de antrenament îl solicită să își distribuie greutatea în mod egal. Ați ridicat criteriile, deci veți întări doar răspunsurile în care câinele dvs. se simte bine. Nu veți mai consolida răspunsurile acolo unde este așezat.

Nu uitați că, chiar dacă câinele nu face corect ceea ce îi cereți, trebuie să-l tratați cu respect și afecțiune, astfel încât să nu apară probleme de comportament. Examinați cele mai frecvente 5 greșeli atunci când îl certați pe câine și nu vă atasati de ele.

Criteriile în formarea câinilor:

  • Ia comportamentul. Pur și simplu îl determină pe câinele tău să facă comportamentul pe care vrei să îl antrenezi ca răspuns la un indiciu. De exemplu, puneți-vă câinele să stea când spuneți „Așezați-vă” sau când semnalizați cu mâna.
  • Comportament perfect. Odată ce ați atins comportamentul, trebuie să-l rafinați astfel încât să fie exact cum doriți. Cu câinii care sunt doar însoțitori în casă și cu cățeluși, nu sunt multe de perfecționat în majoritatea exercițiilor. Dacă câinele stă când ii spui și dacă vine când chemi, e în regulă. Cu toate acestea, câinii sportivi (schutzhund, agilitate etc.) și câinii de lucru (serviciul, poliția etc.) trebuie să îndeplinească comportamente cu anumite caracteristici. De exemplu, stând corect echilibrat fără să se aplece într-o parte sau să stea în fața ghidului după ce a venit.
  • Latență. În majoritatea exercițiilor este important să reduceți latența, astfel încât răspunsul să fie cât mai rapid posibil. Mai ales la apel, latența trebuie să fie minimă, deoarece câinele trebuie să răspundă imediat.
  • Discriminare. Câinele dvs. trebuie să discrimineze corect diferitele semnale și să execute exercițiile corespunzătoare. De exemplu, atunci când spui „Sezi”, el ar trebui să se așeze doar, să nu se întindă sau să meargă lângă tine.
  • Durată. În multe dintre exerciții trebuie, de asemenea, să atingi o anumită durată. De exemplu, puneți câinele să stea o vreme.
  • Distanţă. Distanța are două componente. În primul rând, câinele dvs. trebuie să răspundă de la distanță. Pe de altă parte, el nu  ar trebui să continue să se miște (de exemplu, să rămână nemișcat) în timp ce te îndepărtezi.
  • Distrageri. Câinele dvs. ar trebui să răspundă chiar dacă există distrageri în cameră.
  • Diversitate. Câinele dvs. trebuie să răspundă corect în diferite locuri. Aceasta este generalizarea răspunsului condiționării operante. Pentru a realiza acest lucru, fiecare exercițiu trebuie recalificat în locuri diferite, deoarece câinii nu se generalizează ușor. Acest lucru este foarte important și de aceea aveți nouă fișe numerotate pentru fiecare criteriu de antrenament pe fișele de urmărire. Ar trebui să bifați fiecare casetă atunci când ați generalizat (recalificat) fiecare criteriu în diferite situații sau locuri.

Dacă doriți să citiți mai multe articole similare cu Criterii de antrenament pentru câini, vă recomandăm să intrați în secțiunea Caini.

[ad_2]

Comenteaza