Sportul canin

[ad_1]

Deși poate părea că sportul canin este o activitate dedicata exclusiv câinilor, adevărul este că necesită o mare implicare din partea proprietarului. Și este faptul că animalul nu numai că trebuie să fie instruit pentru a desfășura activitatea selectată, ci în multe dintre ele proprietarul trebuie să participe.

În acest articol e-pet.ro veți descoperi cele mai populare sporturi pentru câini de practicat. Unele dintre ele sunt destinate concursurilor prin reglementări stipulate, în timp ce altele pot fi practicate liber în spații desemnate sau care au condițiile necesare. Vrei să le cunoști? Citiți mai departe și descoperiți sporturile câinilor de mai jos pentru a afla care este cel mai bun pentru dvs. și pentru tovarășul vostru cu blană.

Herding: câini de păstorit

Herdingul este un sport incitant în care manipulatorul trebuie să direcționeze câinele astfel încât, la rândul său, să mute vitele într-o anumită direcție. În acest sens, este poate cel mai complex dintre sporturile canine atunci când vine vorba de dresajul de care au nevoie câinii.

În general, ovinele, rațele sau vitele sunt folosite pentru a efectua exercițiile, întotdeauna fără a afecta vreunul dintre animale. De asemenea, cele mai potrivite rase de câini pentru practicarea acestui sport canin sunt cele clasificate în grupa 1 conform FCI, deoarece aparține câinilor ciobănesc și câinilor de vite.

Sporturi pentru câini - Herding: Herding Dogs

Schutzhund

Unul dintre sporturi de câini mai vechi și popular, schutzhund necesită multă concentrare, efort și colaborare între câine și conducătorul acestuia. Inițial, s-a născut cu scopul de a testa câinii ciobănești germani și de a verifica dacă sunt sau nu apți să lucreze. În prezent, poate fi practicat de toate rasele de câini, Ciobanescul Belgian fiind cel mai des întâlnit și este folosit atât pentru dresarea câinilor care lucrează, cât și pentru a se bucura de un sport de câini și pentru a concura.

Schutzhund-ul este alcătuit din trei părți: ascultare, urmărire și protecție. În acest fel, vedem cum acest sport canin este destinat în principal antrenamentului câinilor de protecție. Pentru a face acest lucru, pe lângă instruirea câinelui pentru urmărire, este necesar să-l dresezi pe câine să atace numai atunci când este strict necesar. În acest sens, recomandăm practicarea acestui sport doar câinilor cu stăpâni cu experiență, deoarece antrenamentul incorect ar putea duce la un câine agresiv. La fel, dacă intenționați să utilizați schutzhundul pentru o practică care nu are nimic de-a face cu sportul sau munca, cum ar fi poliția, nu o recomandăm nici pe aceasta.

Deși schutzhund este un sport, mulți oameni consideră că câinii schutzhund sunt periculoși, deoarece sunt antrenați să atace. Cu toate acestea, practicienii acestui sport canin cred altfel și spun că câinii Schutzhund sunt siguri și stabili. După cum am discutat, dacă sportul este practicat corect, scopul este de a proteja, nu de a ataca.

Sporturi pentru câini - Schutzhund

Agilitate

Creată în 1978 ca o distragere a atenției pentru intermitentele la prestigioasa expoziție pentru câini “Cruft’s” din Londra, agilitatea a devenit în curând un nou sport pentru câini. În prezent, agilitatea este cel mai popular sport pentru câini din ultimii ani. Este ca o variantă canină a evenimentelor ecvestre și, de fapt, creatorul său a fost un fan al evenimentelor ecvestre.

Acest sport constă în pregătirea unui urmăriți cu o serie de obstacole că câinele trebuie să fie depășit de ordinele stăpânului său. Ordinea acestor teste este aleatorie, iar proprietarul nu o știe decât cu câteva minute înainte de începerea exercițiului. Dacă doriți să aflați mai multe despre circuitele de agilitate, nu ratați articolul nostru.

Acest sport canin este deschis tuturor raselor de câini, indiferent de grupul sau mărimea lor. Desigur, trebuie arătat că câinele nu suferă de nicio boală sau disconfort fizic care să-l împiedice să efectueze testele fără a se răni. Pe de altă parte, se recomandă ca  acel câine participant să aibă peste un an și să aibă pregătirea de bază internalizată.

Dacă vă gândiți să intrați în acest sport pentru câini, nu ezitați și consultați articolul nostru în care vă explicăm cum să începeți în agilitate.

Sporturi pentru câini - Agilitate

Freestyle canin: dansează cu câinele tău

Freestyle canin sau dansul câinilor este unul dintre cele mai recente și spectaculoase sporturi pentru câini. Fascinant și captivant, constă în prezentarea unei coregrafii muzicale între câine și stăpân. Este unul dintre cele mai dificile sporturi pentru câini, deoarece duce creativitatea și abilitățile manipulatorilor la extrem.

Deși unul dintre obiectivele principale ale freestyle-ului canin este realizarea unor pași de dans creativi, originali și artistici, unele organizații precum Federația Canină de Freestyle necesită prezența unei serii de mișcări obligatorii. Deoarece fiecare organizație are lista sa de mișcări necesare, vă sfătuim să consultați în detaliu regulile competiției. Totuși, mai jos vă arătăm cele mai frecvente mișcări în toate:

 • Tocanind: câinele merge aproape de proprietar, indiferent de poziție.
 • Lucrare frontală: Exerciții efectuate în fața proprietarului (așezat, culcat, mers pe două picioare etc.).
 • Modificări de pas: câinele grăbește sau încetinește.
 • Mergeți înapoi și în lateral.
 • Jumătate se întoarce și se răsucește.
Sporturi pentru câini - Freestyle canin: dansează cu câinele tău

Canicross

În acest sport pentru câini proprietarul și câinele aleargă împreună, legat de o curea atașată la talia proprietarului, prin intermediul unei centuri specifice și la hamul animalului. Pentru desfășurarea activității este esențial pentru câine să poarte un ham de tragere și nu un ham de mers.

Deși există în prezent circuite și campionate de canicross, acest sport canin poate fi practicat în mod liber, în orice pădure, potecă sau potecă, fără a fi nevoie să concurezi. În acest fel, nu numai că este posibil să vă distrați bine cu câinele, dar legătura dintre proprietar și animalul de companie este consolidată. Dacă doriți să aflați mai multe despre acest sport pentru câini, nu ratați articolul nostru în care vă spunem totul despre canicross.

Sporturi pentru câini - Canicross

Alte sporturi pentru câini

Cu toate că sportul câinilor citate mai sus sunt cele mai populare, nu sunt singurele pe care le poți practica cu câinele tău. În continuare, vă arătăm lista cu restul sporturilor pentru câini:

 • Flyball
 • Mushing
 • Serviciu de mesagerie
 • Skijöring
 • Ascultarea concurenței
 • Trickdogging
 • Frisbee de câine
 • Mondioring

Ne-a fost dor de vreun sport pentru câini? Practicați alte activități diferite de cele menționate? Lasă-ne comentariul tău și vom fi bucuroși să-ți adăugăm sugestia.

Dacă doriți să citiți mai multe articole similare cu Sportul canin, vă recomandăm să intrați în secțiunea noastră Caini.

[ad_2]

Comenteaza