Ce să fac dacă câinele se teme de petarde?

[ad_1]

Îndepărtarea fricii câinelui de petarde nu va fi întotdeauna posibil. Când vorbim despre traume sau frici, efectuarea unui proces sistematic de desensibilizare împreună cu un profesionist poate fi foarte eficientă, dar când vorbim despre fobii, procesul poate dura mult mai mult și poate fi chiar imposibil de tratat. Cu toate acestea, există câteva sfaturi liniștitoare pe care le puteți folosi.

Acestea sunt trucuri foarte utile și simple de realizat, indicate mai ales dacă nu am avut timp să mergem la veterinar sau la educatorul canin. Apoi în e-pet.ro vă explicăm Ce să fac dacă câinele se teme de petarde:

De ce se tem câinii de petarde?

Este total normal că un câine sa fie speriat de zgomote puternice. Instinctul de supraviețuire îi face să încerce să fugă sau să se ascundă pentru a-și salva viața. În cele mai grave cazuri putem observa și salivație excesivă, vărsături, diaree, nervozitate, tremurături și comportamente anormale.

Există trei cauze principale care pot face ca câinele să se teamă de rachete, petarde și artificii:

  • Genetica: frica este una dintre caracteristicile comportamentale pe care un catelus le poate moșteni de la mama sa. Înclinarea pentru acest comportament înfricoșător poate fi declanșatorul comportamentelor legate de frică.
  • Trauma– O experiență negativă, chiar dacă nu este direct legată de o petarda, poate provoca traume pe tot parcursul vieții unui câine.
  • Socializare: dacă nu am lucrat corect la obișnuința cu zgomote puternice în etapa sa de socializare (între 3 săptămâni și 3 luni de viață), este probabil ca si câinele nostru, atunci când sosesc temerile, să acționeze negativ sau cu teamă prima dată când aude focuri de artificii

Cu toate acestea, frica de petarde se poate dezvolta și fără experiențe proaste și chiar dacă câinele de la cățeluș a fost bine socializat cu acest tip de zgomot și situații. Unele boli sau pierderea unor simțuri (surditate, orbire …) pot favoriza apariția fricilor și fobiilor.

Amintiți-vă că, dacă câinele dvs. se teme de toate, nu doar de rachete, ar fi interesant să consultați un profesionist pentru a afla dacă a suferit de sindromul privării senzoriale (pui care au fost total izolați de mediul înconjurător) sau există o problemă de comportament care trebuie rezolvată.

Ce să fac dacă câinele meu se teme de rachete? - De ce se tem câinii de artificii?

Importanța reacției noastre

Credeți sau nu, reacția la comportamentul câinelui este cheia dobândirii fobiilor. Fugi cu el la viteză maximă, mângâie-l, linisteste-l verbal etc. sunt acte care întăresc un comportament al câinelui fără ca noi să observăm. Încercând să-l liniștim, întărim doar un comportament care nu avantajează deloc cel mai bun prieten al nostru.

Cel mai bine este să încercați mențineți o atitudine normală (dacă este posibil) încercând să ignori comportamentele ciudate

pe care le poate avea câinele. Nu trebuie să-l atingem, să-l mângâiem sau să-l recompensăm dacă este nervos, entuziasmat sau mai ales hiperactiv.

Desigur, este important să subliniem că frica este o emoție și că emoțiile nu pot fi întărite, contrar comportamentelor. Prin urmare, vom evita consolidarea comportamentelor care incită la nervozitate, dar putem să-l mângâiem și să-i oferim delicii dacă este calm, ascuns într-un loc sau aproape de noi.

Cum să liniștiți un câine speriat de artificii?

Daca nu ai timp pentru a urma un proces complet de sensibilizare sau nu vă simțiți calificat să faceți acest lucru, puteți urma sfaturi pentru ziua incendiilor. Amintiți-vă că le puteți folosi și atunci când nu știți ce să faceți atunci când un câine se teme de tunet.

Aceste 5 puncte vă vor ajuta să știți cum să calmați un câine speriat de focuri de artificii și, în general, cum să calmați un câine care se teme de orice fel de zgomot puternic:

  1. Nu-l lăsa în pace: Nu este indicat să lăsați un câine singur acasă, mai ales dacă îi este foarte frică și are comportamente distructive. Pe lângă evitarea unui posibil accident domestic, a fi alături de tine il va ajuta să se simta mai sigur.
  2. Creați un cuib: Pentru a crea un cuib puteți folosi o cutie de carton, un suport sau un pat pentru câini de tip „peșteră”. Ar trebui să fie un loc întunecat și reconfortant, astfel încât să puteți pune pături și o jucărie în interiorul acestuia. Vom plasa „cuibul” într-un loc departe de ferestre și zgomote de stradă. Pentru ca acesta să se familiarizeze cu el, trebuie să puneți cuibul cu câteva zile înainte de furtuni și trebuie să lucrați într-o asociere pozitivă. Cel mai bun lucru de făcut este să-l întărești cu un „foarte bun” de fiecare dată când intră și să-l încurajezi să intre lăsând delicioase delicii și premii acolo. Desigur, nu-l împingeți și nu-l forțați niciodată să intre. De asemenea, lăsați puțină apă în apropiere.
  3. Izolați-l de zgomot: în afară de închiderea ferestrelor în timpul furtunilor, puteți reda și muzică relaxantă la volum mare. Deși va percepe totuși vibrațiile, sunetul nu va fi la fel de șocant.
  4. Oferiți o distragere a atenției Deși unii câini refuză să mănânce sau să se joace în acest moment, oferirea unui os crud, o jucărie de livrare a alimentelor sau un animal de pluș preferat poate ajuta la distragerea atenției.
  5. Folosiți Zgarda cu Efect Calmant
    Feromonii sintetici, cunoscuți și sub denumirea de DAP, sunt un amestec de stres și acizi grași care imită glandele cebacee eliberate de câinii femele în timpul alăptării. Au o funcție în primul rând calmantă și ajută la scăderea nivelului de anxietate. Ar trebui să îi căutați pe cei care au studii care să le susțină eficacitatea.

Urmând aceste trucuri, îți vei izola câinele de mediul înconjurător favorizând o stare de calm și relaxare departe de stresul festivalurilor populare. Amintiți-vă că, dacă câinele dvs. se teme de artificii, este recomandat ca si copiii și străinii să nu încerce să-l manipuleze sau să-l deranjeze în momente de teamă, câinele ar putea reacționa negativ.

Ce să fac dacă câinele meu se teme de rachete? - Cum să-l liniștiți pe un câine speriat de rachete?

Cum să eliminați frica de câini folosind desensibilizarea sistematică?

Dacă avem timp înainte de sosirea sărbătorilor, putem încerca să organizăm un proces sistematic de desensibilizare care ne va ajuta să obișnuim câinele cu prezența artificiilor, a zgomotului și a luminilor în general. Ar trebui să începi să exersezi cel puțin între 1 și 3 luni înainte de artificii.

Acest proces este indicat pentru multe tipuri diferite de fobii și temeri, dar trebuie să fim foarte precauți și să-l desfășurăm pas cu pas și cu mare prudență. Nu urmați niciodată acest proces dacă câinele dvs. reacționează agresiv sau imprevizibil la petarde. Descoperiți cum să vă sensibilizați câinele pas cu pas:

1. Alegeți un rapel pentru câinele dvs.

Întrucât vom lucra la desensibilizare utilizând întăriri pozitive, este esențial să avem la îndemână o motivație puternică pentru câine. De obicei, o mână de gustări pentru câine Dar poate fi de asemenea util să folosiți bucăți sau jucării de pui nesărate. Vom alege întotdeauna având în vedere preferințele celui mai bun prieten al nostru.

2. Relaxați-vă câinele prin însămânțare

Înainte de a începe sesiunea de sensibilizare, trebuie să pregătim câinele pentru a fi calm și relaxat. Acea va favoriza acceptarea stimulului cu care intenționăm să-l obișnuim. Pentru aceasta putem efectua o însămânțare, care constă în răspândirea bucăților de mâncare pe care le-am ales pe pământ. Câinele își va petrece timpul adulmecând și căutând și acest lucru va oferi relaxare și bunăstare. Mângâierile, sărutările și o atitudine foarte pozitivă nu pot lipsi.

3. Obțineți un videoclip cu artificii

Este important să vă pregătiți din timp, astfel încât volumul să nu fie la maximum și să provoace frică și confuzie la câine. Vom alege un videoclip în care focurile să poată fi auzite clar, dar îl vom pune la volum foarte mic, aproape neobservabil.

4. Continuați cu însămânțarea și înregistrarea video timp de 5 minute

Re-împrăștiați bucăți de mâncare pe pământ, astfel încât câinele să caute în continuare mâncarea și să nu-și concentreze atenția asupra zgomotului rachetelor. Nu încercați să-l mângâiați sau să-l recompensați direct. Acest proces il va ajuta să ramana distras mai mult timp potriveste rachetele cu o recompensa rafinata. După 5 minute vom opri videoclipul sau sunetul și vom continua de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic. Atitudinea noastră ar trebui să fie calmă .

Probabil că în această primă sesiune câinele dvs. este oarecum speriat și neîncrezător și nu obțineți 100% o stare de relaxare din partea lui. Nu contează, este de preferat să avansezi puțin pentru a nu avansa deloc, să te simți mulțumit dacă pentru o clipă a fost distras de zgomot și a continuat cu semănatul.

5. Exersează zilnic

Cheia creșterii gradului de conștientizare este continuarea procesului pentru timpul necesar: o săptămână, o lună … Timpul nu contează, ci câinele în orice moment sa se  simta confortabil, sigur și recompensat.

Sesiunile ar trebui să dureze câte 5 minute pentru a nu copleși sau suprastimula câinele. Este foarte important să ținem cont de faptul că acesta este un proces treptat se este necesar timp și efort din partea noastră.

6. Lucrați cu pirotehnica autentică

Dacă este posibil, odată ce câinele dvs. este total obișnuit La sunetul petardelor poți încerca pirotehnica adevărată. Este esențial ca în această ultimă parte a procesului să vă însoțească un profesionist cu experiență.

În cele din urmă, vă recomandăm să întrerupeți sesiunea dacă observați în orice moment o atitudine agresivă, supărată excesiv sau inadecvată a câinelui dumneavoastră. Bunăstarea câinelui tău și a ta este pe primul loc.

Medicament pentru câinii foarte temători, este recomandat?

În cazurile severe, când, pe lângă teama de diaree, panică, vărsături și anorexie, este indicat să medicați câinele. Cel mai bun este consultați medicul veterinar opțiunea de utilizat anxiolitice sau un alt tip de medicament. Cu toate acestea, efectele sale asupra corpului câinelui trebuie testate cu câteva luni înainte pentru a asigura efectul dorit.

Vă recomandăm să evitați complet medicamentele care conțin acepromazină, cum ar fi Calmivet sau Paciflor, de exemplu, deoarece cresc starea de conștiință a câinelui, dar împiedică mișcarea acestuia, ceea ce poate provoca stres și panică generală.

Ce să fac dacă câinele meu se teme de rachete? - Este recomandat medicamentul pentru câinii foarte temători?

Dacă doriți să citiți mai multe articole similare cu Ce să fac dacă câinele se teme de petarde?, vă recomandăm să intrați în secțiunea Caini.

Sfat

  • Verificați bine eficacitatea gulerului sau hamului câinelui.
  • Nu forțați interacțiunea sau abordarea lor către stimulul care provoacă frică.
  • Nu întăriți comportamentul înfricoșător.
  • Mergeți la profesionist dacă situația dvs. este gravă.

[ad_2]

Comenteaza