Pisicile și muzica: preferințe și efecte.

Pisicile și muzica reprezintă două elemente deosebit de fascinante care, atunci când sunt combinate, sunt cea mai bună rețetă pentru o după-amiază liniștită și plăcută. Aceste animale adorable au reacții controversate la sunetele muzicale, iar preferințele lor ne pot spune multe despre personalitățile unice ale acestor ființe. Dar oare există efecte ascunse ale muzicii asupra pisicilor? În acest articol, vom explora preferințele muzicale ale pisicilor și impactul lor asupra comportamentului acestora.

1. Pisicile și muzica: Înțelegerea preferințelor muzicale ale pisicilor

Există o mulțime de studii care încearcă să înțeleagă preferințele muzicale ale animalelor și, în particular, ale animalelor de companie. În cazul pisicilor, se pare că acestea au preferințe destul de diferite față de cele ale oamenilor și, uneori, similare cu celelalte animale.

Un studiu realizat la Universitatea din Wisconsin-Madison arată că pisicile își doresc muzică cu o gamă largă de frecvențe și tonuri, cu accent pe cele mai joase note. De asemenea, pisicile par să se simtă mai relaxate și să aibă o reacție pozitivă la muzica creată special pentru acestea, care imită sunetele din natură sau sunetele pe care le emite mama lor atunci când își hrănește puii.

Din păcate, mulți proprietari de pisici sunt tentați să le lase muzică de genul celor preferate de ei, cum ar fi muzica rock sau pop, dar acest lucru poate avea un efect negativ asupra pisicilor. Acestea pot deveni stresate sau anxioase, iar în unele cazuri, pot deveni agresive sau să înceapă să distrugă lucruri din casă pentru a-și manifesta disconfortul.

2. Efectele muzicii asupra pisicilor: De la relaxare la dorința de joacă

Există multe anecdote despre felul în care pisicile reacționează la muzică, dar acestea sunt doar supoziții bazate pe observații subiective. Cu toate acestea, cercetările recente sugerează că muzica poate afecta în mod semnificativ pisicile în diferite moduri, de la relaxare la dorința de joacă.

Un studiu publicat în Journal of Feline Medicine and Surgery a arătat că muzica relaxantă poate reduce nivelul de stres la pisici și poate îmbunătăți calitatea somnului. Cântăreții de muzică clasică, cum ar fi Johann Sebastian Bach, și sunetele ambientale, cum ar fi ploaia sau sunetul valurilor, sunt intervalele cele mai recomandate pentru liniștirea pisicilor. Acestea au fost asociate cu o reducere semnificativă a anxietății și comportamentelor agresive la pisici.

Cu toate acestea, nu toate tipurile de muzică sunt benefice pentru pisici. Muzica cu un ritm rapid, beats puternice sau sunete înalte poate induce stresul și anxietatea la pisici, în timp ce muzica cu volum ridicat poate provoca iritații. O altă observație este că pisicile sunt mai sensibile la sunetele și la muzica decât oamenii, astfel încât utilizarea căștilor nu este de recomandat pentru pisici, la fel cum oamenii nu ar asculta muzică la un volum ridicat timp de ore în șir.

3. Muzica pentru pisici: Când și cum să o folosești în rutina zilnică a animalului tău de companie

Beneficiile muzicii pentru pisici

Majoritatea pisicilor sunt sensibile la sunete, iar muzica poate avea un efect surprinzător asupra comportamentului lor. Studiile au arătat că muzica ajută la reducerea stresului și anxietății la pisici. În plus, muzica poate fi utilă în tratarea problemelor cum ar fi singurătatea, anxietatea de separare și comportamentul agresiv.

 • Muzica blândă și calmă poate ajuta la reducerea stresului
 • Muzica clasică sau jazz poate fi liniștitoare
 • Muzica pentru pisici, care include sunete de frecvență redusă, poate fi benefică pentru relaxarea animalului de companie
 • Muzica instrumentală este mai potrivită decât cea cu versuri, care ar putea să-i împiedice să adoarmă sau să devină mai agitați

Când și cum să oferi muzica pisicii tale

Este important să ții cont de preferințele pisicii tale atunci când îi oferi muzică. Unele se încântă de muzica lentă, altele sunt atrase de sunetele rap sau dance. Încearcă să observi comportamentul animalului tău când îi oferi diverse genuri muzicale și fii atent la preferințele sale. De asemenea, este important să ajustezi volumul încât să nu-i deranjezi auzul și să nu-i cauzezi stres.

 • Asigură-te că ai selectat muzica potrivită pentru temperamentul și starea emoțională a pisicii tale
 • Lasă muzica să ruleze în fundal, la un volum potrivit, atât timp cât este necesar
 • Efectuează sesiuni scurte, de 10-15 minute, pentru a fi sigur că pisica nu se plictisește sau devine obosită de prea multe sunete
 • Este important să monitorizezi comportamentul și starea pisicii tale după fiecare sesiune de muzică pentru a vedea dacă starea sa s-a îmbunătățit sau nu

Ce trebuie să eviți când oferi muzică acestei specii

Deși muzica poate avea avantaje pentru pisici, există și anumite lucruri pe care trebuie să le eviți:

 • Evită să pui muzică prea tare, pentru că poate afecta auzul pisicii
 • Evită să pui muzică cu versuri în limba engleză, pentru că acestea pot fi încurcată de pisicile din cauza accentului
 • De evitat sunt și genurile cu ritmuri haotice, care pot încuraja comportamente agresive

În final, pisicile sunt animale curioase și inteligente, care își pot dezvolta propria preferință muzicală. Însă, ca și în cazul oamenilor, nu există o regulă generală în ceea ce privește preferința de genuri muzicale. Unele pisici preferă sunetele blânde, altele au o preferință pentru muzica clasică, iar altele se simt cel mai bine cu sunete de natură. Indiferent de preferințele lor, studiile au dovedit efecte benefice ale muzicii asupra pisicilor, cum ar fi reducerea nivelului de stres și îmbunătățirea stării de spirit.

Ca și proprietari de pisici, suntem responsabili să fim atenți la preferințele și nevoile lor, inclusiv preferințele lor muzicale. Oferindu-le acele sunete care le plac, putem ajuta la îmbunătățirea stării lor generale. De asemenea, este important să acordăm atenție nivelurilor de zgomot și să evităm să le expunem la muzică prea tare sau zgomote puternice.

În concluzie, deși preferințele muzicale ale pisicilor pot varia, muzica poate fi un mijloc eficient de a îmbunătăți starea lor de bine. Dacă îți iubești pisica, ia în considerare să îi oferi și această plăcere în viața ei – sunetele pot influența și starea de spirit a pisicilor.

Comenteaza