Pisicile sunt geloase? – Cauze, comportament și ce să faci!

[ad_1]

Mulți oameni spun că pisicile lor sunt geloase atunci când desfășoară comportamente legate de agresivitate sau posesivitate față de o terță parte, fie că vorbim despre o felină, un câine sau un om. Cu toate acestea, este adevărat că pisicile sunt geloase sau ne confruntăm cu o altă formă de umanizare?

În acest artico vom dezvălui dacă pisicile sunt geloase, cum să identificați un comportament gelos la această specie și ce să faceți înainte de un comportament pe care îl considerăm inadecvat, nu-l ratați!

Gelozia la pisici

Pentru început, trebuie să ne întrebăm dacă este corect să spunem că pisicile sunt geloase, deoarece „gelozia” este  o emoție și un sentiment care până de curând erau atribuite exclusiv ființelor umane. Dar dacă săpăm puțin mai adânc în ceea ce este gelozia cu adevărat, înțelegem că este un răspuns emoțional adaptativ important la animale.

Cu toate acestea, deși felina domestică (Felis silvestris catus) este un animal solitar, domesticirea a permis speciei să primească avantaje importante prin participarea la dinamica socială, în afară de cele pe care le menține în timpul reproducerii, cum ar fi trăirea cu oamenii, care oferă hrană, adăpost și îngrijire. Sau cu alte animale domestice, care devin o sursă importantă de joaca.

În acest fel, pisica dobândește o persoană sau un animal de genul „figura de referință“cu care se raportează, socializează și realizează interacțiunile zilnice. Din punct de vedere tehnic, figura de referință este cunoscută ca „partener social apreciat” și, așa cum am discutat, poate fi o altă pisică, un câine sau o ființă umană. Este, pe scurt, o figură socială cu care pisica se simte în siguranță, fiind astfel persoana preferată a pisicii. Dimpotrivă, „rival social„Este fiinta care se află între cele două și în fața căreia poate arăta ceea ce interpretăm ca comportamente gelozie, adică respingere și agresivitate.

Cu toate acestea, deși este mai frecvent să vorbim despre gelozie la câini, există studii care folosesc acest termen (deși, desigur, mult discutat), nu există o publicare a etologiei clinice la felinele domestice, deci ar fi o termen foarte imprecis chiar și astăzi.

Chiar și așa, există mulți proprietari care susțin că animalele lor au gelozie. De fapt, un studiu care a colectat comportamentele diferitelor animale domestice a arătat asemănarea dintre ele, arătând, de asemenea, existența emoțiilor secundare la animalele neprimate.

Simptomele unei pisici geloase

Fără studii științifice care pot susține existența geloziei la felinele domestice, este dificil să găsim un model de comportamente care să ne poată alerta cu privire la apariția geloziei la pisici, totuși, dacă ne uităm la aceste comportamente frecvente la câini sau cai, evidențiați următoarele.

Pisica gelosă și comportamentul ei:

  1. Felina caută în mod regulat atenția „figurii de referință”.
  2. Acordați atenție socializării „figurii de referință” și „rivalului social”.
  3. Întrerupe relația dintre „figura de referință” și „rivalul social”.
  4. Face semnale de calmare sau devine agresiv față de „rivalul social”.
Pisicile sunt geloase

De ce pisicile sunt geloase?

Ceea ce putem percepe ca gelozie la pisici poate fi de fapt diverse probleme comportamentale cauzate de o slaba socializare a pisicii , apariția fricilor datorate experiențelor negative sau teritorialității, printre altele. Dar, presupunând că pisicile sunt geloase, aici vorbim mai detaliat despre situații frecvente care poate determina pisicile să arate „gelozie” față de o terță parte și ce ar trebui să facem:

  • Pisică geloasă: Sarcina și nașterea unui copil implică o pierdere semnificativă a atenției de către „partenerul social apreciat”, în plus, mulți părinți își certă adesea felinele atunci când se apropie de nou-născut cu curiozitate, ceea ce cauzează de obicei o asociere negativă față de copil. Este esențial să eviți pedeapsa, luptele sau țipetele cu aceste ocazii.
  • Pisică geloasă pe cuplu: mulți oameni avertizează că pisica este geloasă pe iubit sau iubită, dar în acest caz vorbim despre o situație care cauzează de obicei o anumită „grație”, așa că o încurajează inconștient, ceva nu numai că nu este recomandat, ci chiar periculos.
  • Pisică geloasă pe o altă pisică: anterior am explicat că pisicile sunt animale solitare, dar, de asemenea, ar trebui să știți că sunt foarte teritoriale. Din acest motiv, adaptarea unui nou individ în casă este de obicei complicată atunci când una dintre feline se află în stadiul său adult. Pot apărea diferite comportamente negative, cum ar fi agresivitatea, marcarea teritoriului, frica sau depresia.
  • Pisica invidioasă pe un câine: mai ales la pisicile care nu au socializat cu câinii în stadiile incipiente, adoptarea unui canid provoacă de obicei o mulțime de stres, deoarece lipsa cunoașterii limbajului corpului acestei specii adăugată la dimensiunea sa mare provoacă, din nou, frică , depresie sau agresivitate printre alte probleme de comportament.

Acum știm cum să identificăm cauzele și simptomele „geloziei la pisici”, totuși, ce ar trebui să facem atunci când apar? În secțiunea următoare vom vorbi despre asta.

Cum să tratezi o pisică geloasă?

Mulți oameni nu știu ce să facă cu o pisică geloasă, acesta este și cazul tău? Pentru început, mai ales dacă vorbim despre o pisică geloasă pe un bebeluș, va fi esențial să luăm măsurile de securitate relevante pentru a împiedica pisica să-l zgârie pe cel mic. Vom împiedica felina să aibă acces în camera bebelușului.

La pisicile mai blânde putem încerca să lucrăm cu pisica noi înșine, încercând să facem prezența „rivalului social” pozitiv, făcând ca apariția sa să se traducă ca experiențe plăcute. Putem folosi delicii gustoase, mângâieri sau cuvinte amabile. De asemenea, este posibil să aplicați feromoni liniștitori pentru a vă îmbunătăți starea de bine folosind aplicatoare sau coliere. În cazul în care se va supăra, vom încerca să calmăm pisica geloasă lăsând-o în pace, asigurându-i astfel calm și siguranță.

Cu toate acestea, în cele mai grave cazuri, va fi esențial să mergeți la un medic veterinar specializat în etologie, figura socială de referință care ne poate ajuta să diagnosticăm o problemă de comportament la pisică, să ne ofere linii directoare de gestionare și chiar să desfășurăm sesiuni de modificare a comportamentului.

Pisicile sunt gelos? - Cum să tratezi o pisică geloasă?

Dacă doriți să citiți mai multe articole similare cu Pisicile sunt gelooase?, vă recomandăm să intrați în secțiunea Pisici.

Referințe

  1. Abdai, J., Terencio, CB, Fraga, PP și Miklósi, Á. (2018). Investigarea comportamentului gelos la câini. Rapoarte științifice, 8 (1), 8911.
  2. Prato-Previde, E., Nicotra, V., Poli, SF, Pelosi, A. și Valsecchi, P. (2018). Câinii prezintă comportamente gelos atunci când proprietarul lor se îngrijește de câinele însoțitor? Cunoașterea animalelor, 21 (5), 703-713.
  3. Morris, PH, Doe, C. și Godsell, E. (2008). Emoții secundare la speciile non-primate? Rapoarte comportamentale și afirmații subiective ale proprietarilor de animale. Cunoaștere și emoție, 22 (1), 3-20.

 

[ad_2]

Comenteaza