Soluții pentru pisica să nu zgârie canapeaua

[ad_1]

Pentru ca sa  împiedicați o pisică să nu zgârie canapeaua este esențial, mai întâi, să înțelegeți de ce o face și să acționați în consecință. În general, pisicile au tendința de a efectua acest comportament ca o formă de marcare, de a-și pili unghiile sau ca efect de stres, anxietate sau plictiseală. Odată ce motivul a fost identificat, trebuie efectuate o serie de tehnici și pași pentru a ajuta animalul să-și redirecționeze comportamentul către obiectele adecvate și, în caz de stres, să combată această tensiune.

În acest articol e-pet.ro vom detalia diferitele motive care pot determina o felină să simtă nevoia să zgârie această piesă de mobilier și vom împărtăși soluții mai eficiente, astfel încât pisica să nu zgârie canapeaua, continua să citești!

De ce pisica mea zgârie canapeaua?

Limbajul felin este complex și trebuie să învățăm să-l interpretăm pentru a îmbunătăți conviețuirea și a acoperi toate nevoile animalului. În acest sens, o pisică poate zgâria canapeaua sau altepiese de mobilier din două motive principale: marcarea și pilirea unghiilor. Atunci când o felină nu dispune de resursele necesare pentru a-și menține unghiile în stare perfectă, este normal să caute suprafețe adecvate pentru a le utiliza și, în același timp, a face mișcare. În general, când vine vorba de acest motiv, pisica zgârie canapeaua în poziție verticală, a întinzându-și complet spatele. La fel, același exercițiu poate fi efectuat pentru a întinde mușchii. Marcarea, precum îngrijirea, face parte din natura pisicii și se poate face din motive teritoriale, stres sau ambele.

În cazul în care pisica zgârie canapeaua pentru a-și pili unghiile sau ca exercițiu de întindere, va fi ușor să o ghidați către un obiect potrivit pentru aceste scopuri; adevărata problemă stă atunci când o face ca sa-si marcheze teritoriul. Pisicile sunt animale foarte teritoriale prin natura lorși au trei moduri diferite de marcare: cu fața, unghiile sau urina. Marcarea cu urină poate avea origini diferite și, prin urmare, vă recomandăm să consultați articolul „De ce pisica mea urineaza peste tot?”. Marcajul facial nu este de obicei asociat cu ceva negativ de către tutori, deoarece nu lasă o urmă vizibilă și este chiar plăcut atunci când pisica își freacă fața cu obiecte, animale sau oameni pentru a lăsa un semn olfactiv și a asocia tot ceea ce este marcat ca parte a teritoriului său. .

Cu toate acestea, zgârieturile în locuri nedorite îi privesc pe stapani și pentru a le corecta este important să le înțelegem. Pisicile își marchează teritoriul prin zgâriere din două motive: să lase un semn olfactiv și un semn vizual. Ambele semne indică celorlalte animale că acest teritoriu le aparține. În general, zgârieturile sunt de obicei verticale, iar zonele marcate sunt întotdeauna aceleași, deoarece aceste animale aleg zone strategice pentru a limita și marca teritoriul. Pe măsură ce zgârie canapeaua din nou, semnele devin mai adânci și, prin urmare, mai vizibile. În ceea ce privește marcatul olfactiv, se întâmplă același lucru. Prin glandele sudoripare ale tampoanelor de pe labe, emit feromoni pe care îi depun prin zgârieturi, din acest motiv pisicile simt nevoia să se zgârie. Nu o fac pentru a-și enerva stapanii, așa cum cred mulți, o fac din  instinct pur. Dar poate fi corectat? Da, zgârieturile nu pot fi eliminate, dar pot fi redirecționate către obiectele speciale pentru aceasta.

Știți deja de ce pisicile zgârie canapeaua și apoi vă vom explica cum să redirecționați acest comportament pentru a împiedica animalutul vostru să continue să o facă pe mobilier.

Cum să previi ca o pisică să zgârie canapeaua?

Dacă pisica zgârie canapeaua pentru a-și pili unghiile sau pentru a-și exercita mușchii, măsurile sunt simple: revizuirea îmbogățirii mediului. Acest lucru se întâmplă de obicei în case fără răzuitoare, cu răzuitoare inadecvate sau cu puține răzuitori. În acest fel, dacă oferim animalului obiectele corecte, acesta va începe rapid să le folosească. De asemenea, mai ales dacă mai multe pisici locuiesc în casă, este important să se garanteze un număr adecvat de obiecte de zgariat și să le plaseze în zonele cu cea mai mare activitate pentru ele. Un post de zgâriere pentru toate pisicile nu este suficient, amintiți-vă că sunt animale teritoriale și ceea ce începe ca uzura pe unghii se poate transforma în marcare a stresului.

Pe de altă parte, indiferent dacă pisica zgârie canapeaua pentru a-și pili unghiile sau face asta pentru a o marca, primul lucru de făcut este curățați bine mobilierul în cauză. Pentru a face acest lucru, este esențial să se utilizeze produse enzimatice sau un săpun neutru, deoarece produsele de curățare fabricate din înălbitor sau amoniac nu elimină urmele de parfum și, prin urmare, nu împiedică continuarea marcării acestuia, dimpotrivă.

Odată ce îmbogățirea mediului a fost revizuită și canapeaua curățată temeinic, este timpul comportament de redirecționare spre un obiect adecvat, cum ar fi răzuitorul.

Scratchers, cei mai buni aliați ai tăi

Pentruca sa  împiedicați pisica să zgârie canapeaua va trebui să obțineți mai multe răzuitoare care sunt stabile, adică nu se întind ușor sau sunt prea fragile, au o înălțime minimă de 40 cm și sunt realizate din materiale de calitate. Majoritatea pisicilor preferă zgârieturile ale căror fibre sunt așezate în poziție verticală sau diagonală, cu toate acestea, deoarece fiecare pisică este diferită și, în general, sunt animale rafinate și selective, vă recomandăm să vă întâlniți cu tovarășul pentru a-i oferi cel care i se potrivește cel mai bine ca el. În raport cu același punct, multe pisici optează pentru zgârieturi orizontale sau de podea, în loc de verticale sau înalte, deși acestea au tendința de a zgâria covoarele, de exemplu, în loc de canapea sau perdele.

După ce ați selectat răzuitorul adecvat, ar trebui așeazat chiar lângă canapea. Dacă animalul a folosit mobilierul pentru a-și îngriji unghiile, utilizarea feromonilor sintetici este cel mai potrivit. Pentru aceasta, unul dintre cele mai recunoscute produse pentru eficacitatea sa este FELISCRATCH de FELIWAY®, care constă dintr-o copie exactă a feromonilor naturali pe care pisicile le emit pentru a marca prin zgârieturi. Prin plasarea produsului pe stâlpul de zgâriere, se emite un semnal olfactiv și vizual care determină pisica să-și redirecționeze comportamentul către obiectul „marcat” cu produsul. Deoarece este un produs dovedit clinic, nu este nociv pentru animale sau toxic.

Dacă, pe de altă parte, canapeaua se zgârie din cauza stresului, gama FELIWAY include alte produse pentru a îmbunătăți bunăstarea pisicii, făcându-l să se simtă mai sigur și mai confortabil acasă.

Un alt produs natural pe care pisicile îl adoră, care poate ajuta la redirecționarea zgârieturilor către stâlpul de zgâriere, este catnip, cunoscut și sub numele de catnip.

În cele din urmă, și legat de faptul de a garanta o îmbogățire corectă a mediului, se recomandă să furnizați mai mult de un stâlp de zgâriere, precum și alte jucării stimulante care să-l păstreze distrat și să împiedice pisica să zgârie canapeaua. Consultați articolul „Cele mai amuzante jucării pentru pisici” și alegeți-le pe cele potrivite.

Soluții pentru ca pisica mea să nu zgârie canapeaua - Scratchers, cei mai buni aliați ai tăi

Limitați accesul la canapea

Dacă după ce ați curățat canapeaua cu produsele adecvate și ați plasat stâlpul de zgârieturi chiar lângă ea, pisica dvs. continuă să zgârie mobilierul, cel mai recomandat este să-l aplicați în zonele curate, odată uscate FELIWAY Spray clasic pentru a marca mobilierul ca parte a zonei sale de siguranță și a schimba astfel semnele (feromonii) care l-au determinat să se zgârie acolo.

O altă opțiune este acoperă-l cu țesături mai puțin stimulante pentru animal, cum ar fi cersafuri vechi sau materialele care nu îi plac, cum ar fi plasticul, și limitează accesul acestuia până când reușești să-i redirecționezi instinctul.

Soluții pentru ca pisica mea să nu zgârie canapeaua - Limitați accesul la canapea

Păstrații unghiile în stare perfectă

În plus față de a oferi zgârieturi care permit animalului să-și pileasca unghiile, este esențial să le verificați în mod regulat pentru a vă asigura că nu sunt prea lungi și astfel să împiedicați pisica să zgârie canapeaua. Pentru aceasta, există posibilitatea de a merge la coaforul felin sau de a-i menține igiena acasă. În caz de dorință taie unghiile În confortul casei, este esențial să obișnuiești pisica, mai întâi, cu faptul că își manipulează labele atingându-le zilnic și recompensându-l de fiecare dată când este calm, astfel el va raporta acest act cu stimuli pozitivi, care pot fi dulciuri, mângâieri etc.

Odată ce pisica s-a adaptat la manipularea picioarelor, vom continua să raportăm și foarfeca, cu stimuli pozitivi, lăsându-i să-i adulmece și recompensând animalul. Pe măsură ce a acceptat prezența acestui ustensil, putem începe să căutăm momentul potrivit, să garantăm un mediu calm și să încercăm să tăiem unghia fără să vă împovărați și cu răbdare. Pentru mai multe detalii, vă recomandăm să consultați articolul despre „Cum să tăiați unghiile unei pisici”.

Soluții pentru ca pisica mea să nu zgârie canapeaua - Păstrați-i unghiile în stare perfectă

Oferiți un mediu fără stres

Multe sunt pisicile care zgârie canapeaua și alte mobilier ca urmare a stresului și plictiselii unei vieți sedentare sau a petrecerii unor ore lungi singure acasă. După cum spunem, atunci când acesta este motivul care explică de ce o pisică zgârie canapeaua, este de obicei însoțită de zgârieturi pe alte obiecte și alte comportamente, cum ar fi nervozitatea, pierderea poftei de mâncare sau, dimpotrivă, apetitul crescut sau agresivitatea.

Pentru a o evita, este esențial găsiți cauza stresului la pisică și tratați-l, precum și îmbunătățiți îmbogățirea mediului, urmați instrucțiunile privind utilizarea racletelor, oferiți o dietă de calitate și petreceți timp cu animalul.

FELIWAY Clasic Difuzorul este o soluție excelentă pentru ca pisicile să se simtă confortabil acasă și să prevină comportamente precum marcarea urinei, zgârierea mobilierului sau ascunderea, creând un mediu plăcut acasă.

Nu-l certați, răsplătiți întotdeauna comportamentul bun

Pedepsele nu determină pisicile să nu mai îndeplinească un anumit comportament, ci mai degrabă dezvoltă o serie de consecințe negative pentru ele și pentru stapanii lor. Unele dintre aceste consecințe pot fi comportamentul agresiv din frică, ascunderea în prezența oamenilor, creșterea comportamentului nedorit sau apariția altor probleme. Prin urmare, indiferent dacă vă observați pisica zgâriind canapeaua, soluția pentru a o evita nu este să-l certați, ci să-i redirecționați comportamentul prin plasarea stâlpului de zgâriere, să-l încurajați să-l folosească și, mai presus de toate, să-l recompensați cu cuvinte de încurajări, mângâieri, delicii sau jocuri comune. Armarea pozitivă este întotdeauna cea mai bună opțiune atunci când caută soluții pentru a împiedica o pisică să zgârie canapeaua, deoarece animalul înțelege că, ghidându-și comportamentul către un alt obiect, obține o recompensă și, prin urmare, acesta este lucrul corect de făcut.

Soluții pentru ca pisica mea să nu zgârie canapeaua - Nu-l certați, recompensați întotdeauna comportamentul bun

Dacă doriți să citiți mai multe articole similare cu Soluții pentru ca pisica să nu zgârie canapeaua, vă recomandăm să intrați în secțiunea Pisici.

[ad_2]

Comenteaza