Condiționare clasică

Condiționare clasică la câini

[ad_1]
Condiționarea clasică este, de asemenea, cunoscută sub numele de condiționarea respondentului și conceptul este dezvoltat de fiziologul rus Ivan Pavlov în timp ce studia procesele digestive la câini. Este un tip de învățare simplu și dinamic, realizat de o investigație științifică intensă.

În acest articol e-pet.ro vom explica în detaliu ce este condiționare clasică la câini, modul în care această învățare poate fi dezvoltată și cum să o aplicăm în antrenamentul câinelui nostru. Toate informațiile de care aveți nevoie, mai jos:

Învățarea condiționării clasice

 Mulți stimuli de mediu produc răspunsuri reflexe care nu au fost învățate. De exemplu, prezența alimentelor în gură provoacă salivație, un zgomot puternic provoacă senzație de surpriză, lumina puternică determină contractarea ochilor, etc. Stimulii care produc aceste răspunsuri sunt cunoscuți sub numele de stimuli necondiționați, iar răspunsurile sunt cunoscute ca răspunsuri necondiționate. În acest caz, termenul „necondiționat” înseamnă că învățarea nu este necesară pentru ca stimulul să obțină răspunsul.

Alți stimuli sunt neutri, deoarece nu provoacă răspunsuri reflexe în organism. De exemplu, sunetul unui clopot nu va provoca salivație.

Condiționarea clasică apare atunci când stimulul neutru capătă proprietatea de a produce răspunsul necondiționat, deoarece a fost asociat în mod repetat cu stimulul necondiționat. De exemplu, dacă sună un clopot de fiecare dată când îți hrănești câinele, după câteva ori va asocia sunetul clopotului cu mâncare și va saliva de fiecare dată când îl aude.

Stimulul neutru care a dobândit proprietatea de a produce răspuns reflex este cunoscut sub numele de stimul condiționat. Termenul „condiționat” înseamnă că învățarea este necesară pentru ca stimulul să obțină răspunsul. Este ușor de văzut condiționarea clasică în viața de zi cu zi:

  • Câini care înnebunesc de entuziasm de fiecare dată când stăpânul lor scoate lesa la plimbare.
  • Câinii care vin imediat ori de câte ori își văd stăpânii ridicând recipientul pentru alimente.
  • Câini care aleargă să se ascundă de fiecare dată când apare grădinarul, deoarece au asociat această persoană cu evenimente neplăcute.
Condiționarea clasică la câini - Învățarea condiționării clasice

Contracondiționare

Un răspuns care a fost condiționat poate fi, de asemenea, contracondiționat. Cu alte cuvinte, învățarea prin condiționare clasică poate fi inversat folosind același proces.

De exemplu, un câine care a învățat să fie agresiv pentru că a avut experiențe proaste cu oamenii, poate învăța să socializeze cu oamenii dacă i se întâmplă ceva plăcut de fiecare dată când vede un străin.

Procesul de contracondiționare este adesea folosit pentru a modifica comportamentele emoționale inadecvate, și se desfășoară de obicei împreună cu desensibilizarea. Folosirea armăturii pozitive este un instrument excelent.

Condiționarea clasică la câini - Contracondiționare

Condiționarea clasică în antrenamentul câinilor

Condiționarea clasică este un instrument foarte puternic în antrenamentul câinilor, deoarece vă permite să lucrați direct asupra emoțiilor animalului. Prin urmare, condiționarea clasică va fi utilă pentru a vă socializa câinele, pentru a trata fobiile pe care le poate avea și pentru a reduce comportamentele nedorite.

În toate aceste cazuri, principiul antrenamentului constă în determinarea câinelui dvs. să asocieze lucruri plăcute (mâncare, jocuri etc.) cu oameni, alți câini și situații stresante.

De asemenea, veți utiliza condiționarea clasică pentru a crea un armator condiționat. Un întăritor condiționat este un semnal care îi spune câinelui tău că a făcut ceva corect și că consecințele comportamentului său vor fi plăcute. Armatorul condiționat este, de exemplu, fundamentul antrenamentului clicker.

Condiționarea clasică la câini - Condiționarea clasică la antrenamentul câinilor

Dacă doriți să citiți mai multe articole similare cu Condiționare clasică la câini, vă recomandăm să intrați în secțiunea Caini.

[ad_2]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top