Condiționare operantă la câini

[ad_1]

Condiționare operantă la câini este un tip de învățare care are legătură cu dezvoltarea de noi comportamente și nu cu asocierea dintre stimuli și comportamente reflexe, așa cum se întâmplă în condiționarea clasică.

Principiile condiționării operante au fost dezvoltate de BF Skinner, care a fost influențat de cercetările lui Pavlov, Edward L. Thorndike și teoria lui Charles Darwin despre selecția naturală.

În acest articol e-pet.ro vă vom explica cum să îl puneți în practică și vom explica exemple pentru a înțelege despre ce este vorba. Continua să citești:

Învățarea prin condiționare operantă

În condiționarea operantă acționăm asupra unor comportamente pe care câinele le efectuează spontan iar consecințele acțiunilor lor determină învățarea. Astfel, consecințele plăcute tind să întărească un comportament. În schimb, consecințele neplăcute tind să o slăbească.

Prin același proces de învățare, deși cu consecințe opuse, unii copii învață să nu atingă aragazul când este cald. Când ating soba își ard mâinile. Deci, comportamentul de a atinge aragazul atunci când este aprins dispare deoarece are consecințe neplăcute.

Există 5 puncte de reținut pentru a aplica condiționarea operantă:

1. Întărire

Primul punct al condiționării operante este de a recompensa câinele cu ceva plăcut pentru el (mâncare, jucării sau cuvinte afectuoase) pentru un comportament dorit. Acest lucru este cunoscut ca întărire pozitivă la câini și este o modalitate excelentă pentru animal să înțeleagă la ce vă așteptați.

  • Exemplu de întărire pozitivă: Când îi spui câinelui să stea, el o face. În acel moment îl felicităm și îl recompensăm cu o delectare.

Îi indicăm câinelui că această atitudine ne face plăcere și recompensa este un întăritor al comportamentului care îl va încuraja să repete acest comportament. Cu toate acestea, există și întăriri negative:

  • Exemplu de întărire negativă: Câinele se teme de alți câini, din acest motiv, latră la ei. Când se îndepărtează, câinele încetează să-i mai fie frică. Aflați apoi că lătratul poate ține alți câini departe.
Condiționarea operantă la câini - Învățarea prin condiționarea operantă

2. „Pedeapsa”

În niciun caz nu vorbim despre lovirea cainelui nostru. Pedeapsa poate consta în încheierea unui joc sau luarrea unei jucării. Scopul este de a reduce frecvența unui comportament.

  • Exemplu de pedeapsă negativă: Câinele nostru ne mușcă mâinile când ne jucăm cu el și cu mingea. Deoarece este o atitudine care nu ne place, vom încheia jocul și îl vom lăsa jucând singur cu mingea.

Nu uitați că pedeapsa nu este recomandata deoarece se poate întâmpla ca câinele să nu înțeleagă ce s-a întâmplat. Unii câini nu pot spune de ce li s-a luat o jucărie sau jocul s-a terminat, nu o raportează la mușcătură.

Pedeapsa este nepotrivită pentru câinii care suferă de stres, afecțiuni sau diverse probleme de comportament, deoarece pot agrava și agrava aceste situații. Animalul care suferă de probleme fizice sau comportamentale ar trebui tratat cu afecțiune și respect, de preferință de către un profesionist, folosind întotdeauna întăriri pozitive și ignorând comportamente care nu ne plac. Acestea sunt situații pe care trebuie să le evaluăm înainte de a începe să lucrăm cu condiționarea operantă la câini.

img condicionamiento operante en perros 21160 paso 1 600

3. Dispariția

Este scăderea frecvenței unui comportament învățat, care are loc atunci când comportamentul nu mai este întărit. Cu alte cuvinte, consecințele care anterior au întărit comportamentul (premii, felicitări etc.) încetează să mai existe.

  • Exemplu de dispariție a comportamentului: Imaginează-ți că, atunci când câinele tău era un cățeluș, el îi întâmpina pe oameni sărind asupra lor, pentru că îl mângâiau și se jucau cu el. Atunci ai aflat că acesta este modul corect de a saluta oamenii. Într-o bună zi, oamenii încetează să-l mângâie și să se joace cu el când sare. În schimb, îi întorc spatele și îl ignoră. În cele din urmă, câinele tău încetează să sară pentru a saluta oamenii. Acest lucru se întâmplă deoarece comportamentul învățat (sărind asupra oamenilor) încetează să aibă consecințe întăritoare și, apoi, are loc dispariția comportamentului.

Este o modalitate bună de a face față atitudinilor care nu ne plac la câine fără a-l expune pedepsei sau luptei. Acest proces ar fi ideal pentru a lucra la un comportament inadecvat la un câine cu probleme comportamentale grave, cum ar fi stresul sau anxietatea.

Condiționare operantă

4. Controlul stimulului

Este creșterea frecvenței unui comportament în prezența unui stimul dar nu în prezența altora. Controlul stimulului este ușor de observat la câinii care au antrenament avansat în ascultarea canină.

  • Exemplu de control al stimulului: când câinelui i se cere să se întindă, el se întinde. Nu sta, nu sare, nu ee învârte.  Acest lucru se întâmplă deoarece comanda de a se întinde a devenit stimulul care controlează comportamentul. Desigur, câinele se întinde și în alte ocazii care nu au nicio legătură cu antrenamentul, cum ar fi atunci când este obosit, deoarece alți stimuli controlează acest comportament în alte situații.

Antrenamentul este un mod excelent de a trata multe comportamente și probleme de comportament la câini. În plus, întărește comportamentul dintre om și câine.

Dacă doriți să citiți mai multe articole similare cu Condiționare operantă la câini, vă recomandăm să intrați în secțiunea Caini.

[ad_2]

Comenteaza