De ce cainele latra LA NIMIC?

[ad_1]

Cainele latra sau urlă?

Urletul este una dintre cele mai frecvente vocalizări la câini, deoarece într-o măsură mai mică sau mai mare toți câinii latră. Fiecare câine are, de asemenea, propriul său mod aparte de  lătrat, deoarece unele rase, cum ar fi husky-ul siberian, emit sunete foarte asemănătoare cu urletele și acestea, la rândul lor, nu au nimic de-a face cu lătratul unui Chihuahua.

Acest sunet ciudat este doar caracteristic câinilor. În ceea ce privește spre surpriza unora, lupii adulți, precum și alte canide sălbatice, cum ar fi coiotul, nu pot latra.

Ce inseamna asta? Toți canizii adulți care trăiesc în sălbăticie nu latră, doar puii, pentru că este strigătul pe care îl emit ca apel de urgență atunci când sunt speriați, simt disconfort sau când le este foame.

Aceasta înseamnă că în timpul procesul de domesticire de la predecesorul câinelui (care este și predecesorul lupilor actuali), au fost selectați și crescuți câini care au păstrat atributele cățelușilor, proces cunoscut sub numele de neotenizare.

Cu toate acestea, nu toate lătratele  înseamnă același lucru, deoarece intenția prin care fac note rapide și scurte este foarte diferită de cea a lătratelor lente cu mârâituri, de exemplu.

Oricum ar fi, tot lătratul are o intenție comună, comunicarea, adică, exprimă starea de spirit și intențiile. În principal, lătratul unui câine este produs cu următoarele scopuri:

  • Obțineți atenție, fie de la proprietar, câini sau alte animale.
  • Alertă, când detectează pe cineva necunoscut pe teritoriul lor.
  • Alerta când vede un obiect care îl amenință (cum ar fi o mașină).
  • Avertizați că se pregătește să se apere și să atace dacă este necesar.
  • Indicați că ceva il deranjează sau se simte stresat.
  • Când este fericit, fie că se joacă sau când te întâmpină când ajungi acasă.
  • Pentru că se simte singur și vrea companie.

Pentru a afla mai multe despre de ce latră câinii, puteți consulta articolul nostru De ce latră câinii?

Câinii sunt animale care au unele simțuri mai dezvoltate decât ale noastre precum mirosul sau auzul. Cu toate acestea, nu există niciun fel de dovadă că acestea au o structură cerebrală care să le înzestreze cu un „al șaselea simț” pe care noi nu îl avem, adică canizii au aceleași simțuri ca și noi atunci când vine vorba de perceperea stimulilor. , auz, miros, gust și atingere; precum și capacitatea de a percepe stimuli interni: simțul echilibrului, foamea, durerea etc.

Există alte explicații mai realiste pentru motivul pentru care un câine poate să latre, aparent fără motiv, care nu sunt legate de un fel de percepție „extrasenzorială”. Mai degraba, cele mai frecvente cauze că un câine latră la nimic sunt:

Simțuri mai dezvoltate

După cum am discutat, câinii au simțuri mai dezvoltate decât noi. Prin urmare, este credibil că, dacă un câine latră în timp util la nimic, acest lucru se datorează faptului ca  a mirosit ceva sau a auzit un zgomot pe care nu ați fost capabil să-l percepeți, cum ar fi sunetul unei sirene din depărtare sau un miros ciudat în mediul înconjurător care il face să fie nelinistit.

Vrea să vă atragă atenția

Această cauză este foarte frecventă și de multe ori proprietarii nu sunt conștienți de aceasta. Mai exact, unii câini care se simt plictisiți și frustrați sau au o mare nevoie de atenție din partea însoțitorilor lor pentru a se simți protejați (de exemplu, în caz de anxietate de separare), constată că atunci când latră își fac tutore uman să-i asculte. Și prin această asociere de acțiuni se creează o învățare în care blănosul învață că de fiecare dată când latră, va primi atenția de care are nevoie.

Din acest motiv, unii oameni pot avea convingerea că câinele lor latră fără niciun motiv, când de fapt el latră pentru că știe că proprietarul său îl va asculta.

S-ar putea să vă intereseze și Cum să-mi împiedic câinele să latre când este singur.

Nu ma simt bine

Lătratul, în multe ocazii, este, de asemenea, un indiciu clar că bunăstarea câinelui nu este pe deplin acoperită. S-ar putea să se  simta stresat sau anxios pentru că nu ieșiți suficient la plimbare și, prin urmare, are un exces de energie. Poate fi și pentru că se simte nesigur când nu este cu stapanul său, ceea ce declanșează anxietatea de separare.

Pe de altă parte, nu ar trebui niciodată interzis ca el să latre sau să urle din cauza faptului că este bolnav sau suferă de singuratate.

Observă starea ta de spirit

Câinii au și capacitatea de a percepe emoții a prietenilor lor umani. Acest lucru implică faptul că este capabil să vă perceapă bucuria, tristețea, furia …

Din această cauză, dacă, din orice motiv, sunteți nervos sau stresat, s-ar putea ca, fără să fiți conștienți de asta, să vă transmiteți direct sau indirect starea de spirit, fapt care se modifică și se manifestă prin lătrat.

Stereotipie

Comportamentele stereotipe sau compulsive sunt cu adevărat alarmante, deoarece acest tip de comportament are o dezvoltare insidioasă greu de detectat și, practic, fără nicio soluție.

Dar ce înțelegem prin stereotipie? Aceste tipuri de comportamente sunt acțiuni pe care câinele le efectuează continuu și repetitiv deoarece se auto-întăresc, adică propriul lor creier recompensează acțiunea creând o buclă de feedback, în care câinele latră și „se bucură” făcând asta. Lătratul compulsiv se caracterizează prin faptul că este repetitiv, monoton și faptul că s-ar putea să latre constant mult timp, fără o motivație aparentă.

Aceste cazuri apar atunci când câinele locuiește într-un mediu foarte sărac sau lipsit de stimuli. Lipsa de stimulare, frustrare și disconfort general este de așa natură încât singurul mod de divertisment pe care îl are câinele este să latre, printre alte comportamente compulsive, cum ar fi urmărirea cozii sau chiar rănirea. Un exemplu al acestor situații sunt câinii care trăiesc în curți fără a ieși vreodată sau sunt legați toată ziua, situații de abuz clar.

Bătrânețe și declin cognitiv

În cele din urmă, câinii mai în vârstă suferă, de asemenea, de demență odată ce apare declinul cognitiv. Atunci nu este surprinzător faptul că, dacă câinele dvs. este mai în vârstă, el începe să manifeste comportamente neobișnuite, cum ar fi lătratul la nimic.

 

[ad_2]

Comenteaza