[ad_1]
Există puține lucruri mai interesante ca stapan de câine decât primul an cu cainele tău, când totul este nou și cățelul tău crește și învață într-un ritm aproape de neoprit.
Din ziua în care îți aduci cățelușul acasă până în ziua în care trece oficial în teritoriul câinilor adulți, fiecare obiect care l-a lovit, sau ros este o amintire a bucuriilor vieții alaturi de caine și a tranzițiilor interesante care fac toate acele plimbari târzii din noapte (și dimineața devreme pentru nevoi) sa merite.
Vârsta exactă a cățelușului dvs. din fiecare dintre etapele sale majore în primul an depinde de câțiva factori cheie, dar până când va împlini aproximativ doi-trei ani. Deci, care sunt aceste repere? Iată nouă repere pentru cățeluși pe care va trebui să le așteptați cu nerăbdare.
1. Ziua „Adoptiei”
Prima zi – cunoscută și sub numele de ziua adopției – este una dintre cele mai importante etape atât pentru cățelușul tău, cât și pentru tine. Oferă-i timp să exploreze noua sa casă și oferăi o mulțime de jucării și mestecături, astfel încât să nu se uite la lucruri precum mobilierul, pantofii și cablurile electrice pentru divertisment.
Ai răbdare în primele zile ale cățelușului tău care își verifică noua casă. Nu va ști încă ce se așteaptă de la el și poate fi puțin stresat de faptul că se află într-un mediu necunoscut. Cu toate acestea, cu multă dragoste și atenție, va începe să se simtă ca acasă în cel mai scurt timp.
2. Întâlnirea cu medicul veterinar
Noul catel va trebui să-și întâlnească medicul veterinar în curând, deoarece puii au nevoie de multe vaccinări în primul an. De asemenea, este o idee bună să va duceti catelul dvs. la un medic veterinar cât mai curând posibil, în cazul în care aveți vreodată întrebări sau urgente.
Aduceți toate documentele medicale care v-au fost furnizate atunci când v-ați adoptat cățelul. Câinii primesc primele vaccinări la vârsta de aproximativ opt săptămâni, dar vor avea nevoie de rapeluri în următoarele câteva săptămâni. Următorul rapel se administrează de obicei la vârsta de aproximativ 12 săptămâni, iar al treilea și ultimul set la 16 săptămâni (acest program de vaccinare a cățelușului vă poate oferi o idee bună despre ce este necesar atunci când).
3. Invata-l sa faca nevoile afara
Cu o pregătire constantă în casă, puiul tău nu ar trebui să isi faca nevoile in casa, odată ce au două sau trei luni.
Pentru a vă asigura că nu aveți nici o surpriza, scoateți-vă cățelușul la un program obișnuit, rămâneți afară cu el până când is va face nevoile afara și nu uitati sa il laudati si sa il recompensa-ti. Dacă are un accident în casă, curăță-l fără să vorbești sau să te uiți în direcția lor – în felul acesta, nu va asocia nevoile în casă cu certarea lui. Și când într-un final îti cere să iasă afară, sărbătorește!
4. Începeți să interacționați cu alți câini
Primele 12 săptămâni de viață ale unui cățeluș sunt cruciale atunci când vine vorba de socializare, deci este important ca cățelușul dvs. să aibă șansa de a întâlni alți câini înainte de a împlini trei luni. Începeți după săptămâna a șaptea, deoarece atunci catelul dvs. va primi prima sa rundă de vaccinări.
Cursurile de dresaj sunt o modalitate bună de a începe, la fel ca și grupurile de joacă pentru cățeluși și care vă aduc cățelușul să întâlnească câinii prietenilor și membrilor familiei. Frecventati parcurile pentru câini pentru moment, până când catelul dvs. află mai multe despre obiceiurile câinilor.
5. Răspunsul la numele Lui
Poate dura câteva săptămâni pentru ca un cățeluș să-și învețe propriul nume, în funcție de cât de des este folosit și ce fel de tehnici de antrenament sunt folosite. Pentru ca puiul dvs. să nu se confunde, chemati-l numai după numele său complet în primele câteva luni și așteptați să încercați toate poreclele sale, până când va lua elementele de bază.
6. Pierderea dinților de lapte
Da, și cainii pierd dinții de lapte! Dinții de lapte ai cateilor (uneori numiți și dinți de lapte) vor începe să cadă în jurul lunii patru și ar trebui să aibă un nou set de adulți adulți până în luna a șaptea. Nu vă mirați dacă nu găsiți dinți de cățeluș în jurul casei, deoarece majoritatea puii ajung doar să-i înghită; sunt foarte mici!
Odată ce dinții adulți ai cainelui tău au iesit începeți să-l obișnuiți cu periajul obișnuit, deoarece cu cât mai devreme vă invatati puiul cu senzația unei periuțe de dinți, cu atât mai bine.
7. Castrarea cainelui
Cainii pot fi castrati sau sterilizați încă la vârsta de opt săptămâni, dar între șase și nouă luni este mai frecvent și preferat pentru a permite o creștere scheletică adecvată și o maturitate, în special la rasele de câini mai mari.
8. Cursuri de dresaj
Cursurile de dresaj se referă în principal la socializare, dar până când catelul dvs. are șapte sau opt luni, el ar trebui să fie pregătit pentru cursul de dresaj. Acolo, el va învăța abilități cruciale de dresaj, cum ar fi „sezi”, „stai”, „lasa”, „culcat” și „vino”. Rețineți că vă puteți dresa și acasă, dar asigurați-vă că puiul dvs. primește în continuare o mulțime de socializare exterioară cu alți câini.
9. Prima zi de naștere
Iată o piatră de hotar care merită cu siguranță să fie sarbatorita! Până la prima zi de naștere a cainelui tău, el ar fi trebuit să îndeplinească toate etapele de pe această listă și să fie pe cale să devină un adult iubitor și bine dresat. Fiți pregătit totuși pentru ceea ce vine imediat după: adolescența câinelui dvs.! Vor fi niște obstacole, dar cu răbdarele veți trece împreună.
Și acum ce? Reperele pe care le întâlnește câinele dvs. la vârsta adultă variază. Poate că este prima lui călătorie la plajă, primul său prieten sau prima dată când alearga 5km cu tine. Oricare ar fi reperele, sărbătoriți atât lucrurile mari, cât și lucrurile mici și fiți recunoscători pentru timpul pe care îl aveți împreună.
[ad_2]