Labrador Retriever – Temperament Intretinere Probleme Medicale

Temperament Labrador

Labradorul ramane un caine activ şi va fi foarte nefericit daca nu i se cere nimic. Sa nu intelegem greşit: un Labrador cu temperament corect nu este niciodata hiperactiv, agitat. Acestea sunt defecte de caracter şi apar la „inmultitorii” de caini şi nu la crescatorii conştiincioşi. De aceea, daca v-ati hotarat sa va luati un pui, cereti sa vedeti parintii: comportamentul lor e un reper satisfacator pentru temperamentul puiului. Oricum, sa va aşteptati sa fie vesel, exuberant şi activ in „copilaria’ 1ui care dureaza pana pe la 3 ani. Deci. pana la aceasta varsta, veti avea un caine adult „pe dinafara”, dar care, in mintea lui, e inca pui!

Una din particularitatile caracterului sau ramane frica de singuratate, fiind un mare sentimental care simte nevoia sa fie in permanenta inconjurat de oameni, motiv pentru care este exclus sa fie adoptat de o familie ai carei membri lipsesc zilnic cate 10 ore de acasa. In aceste cazuri, psihicul lui va fi afectat şi, coroborat cu lipsa de mişcare, poate deveni un caine problema (distruge casa, urla). In ceea ce priveşte selectia, agresivitatea sau timiditatea excesiva exclud de la reproductie. Este un prieten al copiilor, fiindu-le partener Ia joaca pana la varste inaintate.

Intretinere

O atentie deosebita trebuie acordata regimului alimentar, deoarece Labradorul are o tendinta naturala de ingraşare, constitutia lui de Retriever, de lucrator in medii reci, cerandu-i o oarecare „rotunjime”. Desigur, ratia zilnica va fi impartita in doua mese, pentru a reduce riscul producerii torsiunii stomacale. Exercitiul fizic obligatoriu, dar bine dozat, il va feri sa se transforme intr-un obez. In plus, o buna „portie” zilnica de activitate fizica şi psihica ii este absolut necesara pentru a-şi pastra echilibrul comportamental. Trebuie educat, dar brutalitatea este absolut exclusa din educarea tui, deoarece inteligenta sa deosebita il face sa nu suporte un tratament dur. Dar nu trebuie sa cadeti in cealalta extrema! Exista, din pacate, foarte multe persoane care işi inchipuie ca echilibrul de caracter este la fel de bine „impamantenit” in genele unui Labrador, ca şi culoarea blanii ori forma capului. Mizand pe aceasta carte paguboasa, multi stapani au impresia ca Labradorul este un caine care se educa singur şi nu e nevoie ca cineva sa-i „explice” normele de buna-purtare. Un Labrador maraie pe cineva? Nimeni nu se ingrijoreaza – ca doar nu e vreun Rottweiler sau Ciobanesc German… Şi totuşi, este o greşeala enorma sa ne inchipuim ca el ar fi incetat sa mai fie caine.

El este un caine şi are o logica de… caine! Nu poate trai in „haita”, fara o ierarhie clara, fara educatia elementara: Aşa ca, in absenta unor repere obligatorii, el va reactiona ca orice alt caine. II lasati singur in casa mai multe ore: va devasta, va roade, va avea probleme de comportament. il lasati sa se educe singur: va face tot pentru a deveni şeful haitei, va ignora ordinele, va marai din ce in ce mai puternic şi va sfarşi prin a-şi folosi dintii! Un caine de vanatoare atat de inteligent şi activ, aşa cum este Labradorul, va deveni un huligan, daca nu face suficienta mişcare şi e lasat mereu singur in casa, cate 8 ore pe zi. Toti Labradorii au parul perfect adaptat „serviciului” lor, termoizolator şi rezistent la apa, uşor de intretinut. Blana lui nici nu are nevoie de mai mult de o pieptanare rapida zilnica, folosind un piepten metalic cu dinti deşi, şi o periere saptamanala pentru indepartarea firelor moarte şi curatare. Puteti folosi şi manuşile speciale din cauciuc. Labradorul naparleşte, dar nu excesiv. Baia cu şampon nu e necesara decat foarte rar.

Probleme medicale frecvente Labrador

Labradorii au cateva probleme ereditare de care trebuie sa se tina cont in selectie. Alaturi de boli ale ochilor (cataracta, atrofie retiniana progresiva), apar, mult mai frecvent, probleme ale articulatiilor. Labrador Retrieverii erau, la origine, caini de talie mai mica, dar, selectia pentru lucru a cerut creşterea taliei. A nu se intelege ca un Retriever e cu atat mai bun cu cat e mai mare! Aceasta creştere a taliei a antrenat, se pare boli ereditare ale articulatiilor displazia de şold şi maladia cotului. Fiind evidentiata influeta conditiilor de viata in manifestarea sau evolutia acestor boli sunt necesare cateva precizari: pana la sfarşilul perioadei de crestere, proprietarii trebuie sa supra vegheze ratia alimentara, eliminand excesul de proteine şi avand grija ca animalul sa fie mai de graba un pic slabut decat mai gras, iar, in ceea ce priveşte activitatea fizica, trebuie eliminate exercitiile dure, care solicita articulatiile (salturile) şi efort excesiv, dar, buna dezvoltare musculaturii este indispensabila inotul fiind ideal. Datorita urechilor cazute, la care se adauga faptul ca adora si inoate, Labradorii sunt predispus la infectii ale urechilor. Este foarte util sa le controlati urechile cat mai des, urmarind doua repere intai, aspectul lor: sa fie curate ş pigmentate corect (roz – la ce galbeni, un pic mai roşiatice la ceilalti). Apoi este mirosul: o ureche sanatoasa nu miroase. Curatati saptamanal urechile (nu cu apa) şi uscati-le bine dupa fiecare partida de inot. Daca apar probleme, mergeti repede la medic, pentru a preveni cronicizarea bolii. Şi nu uitati o mare problema pe care am amintit-o deja şi aduce oricarui caine mari necazuri obezitatea.

Comenteaza