Siberian Husky – istorie si prezentare

  Rase de Caini : Siberian Husky

Povestea lui se leaga de tinuturile zapezilor eterne. S-a intamplat in ianuarie 1925: indepartatul oras Nome era cuprins de o epidemie de difterie. Vaccinul salvator putea fi adus doar de la aproape 1000 km distanta. Prin viscol, la minus 50 de grade, cainii si musherii au pornit goana dupa ser si nu s-au oprit pana nu si-au indeplinit misiunea. Zeci de vieti au fost salvate, datorita micilor si incrancenatilor Husky. Dar sa nu uitam si sutele de ani in care Husky a fost un auxiliar indispensabil pentru viata populatiei Chukchi. Astfel, Husky este una dintre rasele eroice, careia omul ii datoreaza multe secole de supravietuire in indepartatul nord.

Timp de secole – nici nu se stie cate – acesti minunati caini au fost crescuti de populatia Chukchi, din nord-estul Siberiei. in aceste zone, aproape improprii vietii, Husky era folosit pentru a trage saniile, dar si ca „cioban-adjunct” la turmele de reni. Amaratii si „necivilizatii” Chukchi isi pretuiau foarte mult cainii, ii hraneau alaturi de familie, ii adaposteau in locuintele lor rudimentare si nu rareori isi lasau copiii in grija cainilor.

 Miscarea — element esential pentru un Husky

Mersul caracteristic Huskyului este regulat si nu tradeaza efort. In miscare, este rapid si degajat; in expozitie, trebuie condus la trap moderat, fara ca lesa sa fie intinsa, astfel incat sa evidentieze o buna extensie a anterioarelor si o buna propulsie a posterioarelor. La pas, vazut din fata, Husky nu va lasa o urma liniara, dar, cand viteza creste, membrele se inclina treptat catre interior, astfel incat amprentele labelor se aliniaza pe proiectia axei longitudinale a corpului. Chiar daca amprentele converg, membrele se misca drept, iar coatele si genunchii nu se rasucesc catre interior sau exterior. Fiecare laba posterioara paseste pe urma anterioarei de pe aceeasi parte a corpului. In miscare, linia superioara ramane ferma si orizontala desfasurata cu exact aceleasi reguli si pe acelasi traseu de la inceputul secolului.

 Si frumos si util

Primii caini adusi de Goosak in 1908 difereau mult intre ci ca fenotip. Unii aveau picioare lungi, altii aveau zona renala scurta si oase mai groase, unii erau patati asimetric, altii nu. Evident, pentru populatia Chukchi performantele la tractarea saniilor erau singurul element important – criteriile estetice nu-si aveau rostul. Seppala in schimb, chiar daca era un mart pasionat al curselor de atelaje, si-a orientat selectia si catre obtinere, unei mari omogenitati fenotipice Rasa a fost oficial recunoscuta de catre AKC in 1930, iar primul standard a fost publicat, in AKC Gazette, in aprilie 1932. Daca citim cu atentie, observam ca, desi a fost revizuit de cinci ori, acel prim standard seamana mult cu ce actual, mai ales in punctele esentiale, ceea ce dovedeste cu cati constiinciozitate si pricepere a fost elaborat.

in al doilea razboi mondial armata SUA a folosit foarte mult caini in operatiunile de cautare si salvare in zonele arctice, ceea ce a readus Huskyul in atentia populatiei. Dupa incheierea razboiului popularitatea rasei a inceput -creasca vertiginos pe tot teritoriul SUA si in Europa, datorita cresterii interesului general pentru cursele de sanii.

  Caracteristici Husky Siberian

Husky are un temperament minunat, este plin de afectiune, dar fara sa fie agasant, este calin si dulce, dar si foarte rezervat, este alert, adaptabil, dornic sa se faca placut. Faptul ca este bland si prietenos este rezultatul vietii pe care a dus-o alaturi de populatia Chukchi. Si comportamentul lui foarte tolerant si „cooperant” in relatia cu copiii se datoreaza in buna parte tot relatiei calde care exista intre Chukchi si cainii lor. Un caine agresiv nu poate lucra in echipa, asa ca daca Husky ar fi fost into lerant fata de caini, nu ar fi putut fi folosit drept caine de sanie. Este o rasa extrem de inteligenta si independenta. Poate fi foarte incapatanat (altfel nu ar putea trage sania cu atata incrancenare) si se plictiseste destul de repede. Natura lui independenta si incapatanarea pot pune deseori la incercare rabdarea, dar si ingeniozitatea stapanului, care va trebui sa descopere cea mai buna cale de a capta atentia cainelui sau. Fiind prietenos, adaptabil si nepretentios, el este un companion agreabil pentru stapanii de toate varstele. Oricum, nu este tocmai o rasa recomandata sedentarilor sau celor care isi iau caine pentru prima data, deoarece greselile sunt usor de facut, iar Husky, datorita remarcabilei inteligente, corelata cu o fire oportunista, stie sa speculeze toate slabiciunile stapanului si poate fi greu de controlat. Desi este capabil de o puternica afectiune pentru membrii familiei, Husky nu este, in general, „cainele unui singur om”, nu este „exclusivist” si nici nu sufera foarte mult daca sta un timp departe de stapani. Apoi, nu este temator sau suspicios fata de straini, adica nu are calitatile potrivite pentru a fi un caine de paza si s-ar putea sa intampine un hot cu aceeasi bucurie cu care primeste prietenii familiei.

Husky este un caine destul tacut, care nu latra prea des. Totusi, „comenteaza” scotand un fel de „Uuuu” si mai si urla. Cei care au mai multi Husky va pot spune ca. de multe ori, acestia incep brusc sa urle in cor, apoi tac toti o data. Acest comportament, foarte asemanator cu cel al lupilor, este foarte normal pentru toate rasele de caini nordici, obisnuiti sa traiasca in haite. Tot asemenea lupilor. Husky urla cand se plictiseste sau cand este singur. Educarea si dresajul de disciplina al unui Husky pot fi o adevarata provocare. Este extrem de inteligent, dar si energic si incapatanat, motive pentru care dresajul trebuie sa inceapa cand cainele este foarte tanar. Trebuie sa va straduiti sa stabiliti regulile casei de timpuriu, sa va asigurati ca puiul va recunoaste drept sef. Trebuie sa fiti foarte atent caci, daca i-ati permis puiului anumite lucruri, va fi foarte greu sa i le „scoateti din cap” cand devine adult. Asadar, este foarte important ca puiul sa vada in dumneavoastra liderul grupului, conducatorul. Daca ati realizat aceasta, cainele va va respecta si va fi foarte usor sa-1 educati. Este extrem de important si sa intelegeti diferenta intre a va impune drept sef si a forta cainele sa se supuna. Sunt doua lucruri total diferite!

Intretinere Husky

Puiul de Siberian Husky

Cand va luati un pui, crescatorul trebuie sa va spuna cu ce a fost hranit micutul, sa va recomande ce hrana sa-i dati in viitor si conform carui program de masa (evident, daca este un crescator adevarat). Amintiti-va ca orice schimbare brusca in regimul de hrana produce perturbari digestive. Fata de dimensiunile lui, Husky nu are nevoie de foarte multa hrana. Aceasta caracteristica rezulta din conditiile in care a trait alaturi de populatia Chukchi: in Siberia, cainii trebuia sa traga incarcaturi usoare, in pas alert, pe distante lungi, hrana disponibila pentru ei fiind foarte putina. O alta informatie foarte importanta este: cat timp tanarul Husky trebuie sa primeasca hrana speciala pentru pui? Studiile unor cercetatori arata ca administrarea prea indelungata a acestui tip de hrana poate creste incidenta cazurilor de displazie de
sold la rasele cu predispozitie pentru aceasta afectiune. In consecinta, chiar daca un Husky atinge maturitatea pe la 18 luni, multi crescatori recomanda administrarea hranei tip pentru adult, inca de pe la 8-10 luni.

Husky este un caine curat, caruia ii place sa-si spele singur blana, ca o pisica. Mai mult, textura speciala a parului sau face ca murdaria sa fie foarte usor de curatat, printr-o simpla periere. Multi proprietari spun ca nu este nevoie sa-si imbaieze Huskyul mai des de doua ori pe an. Tot de doua ori pe an, Husky naparleste. Naparlirea cea mai puternica este cea de primavara. Pentru a scapa cat mai repede de somoioagele si smocurile de subpar care se imprastie prin toata casa, este foarte util sa periati si pieptanati cainele zilnic si sa-1 imbaiati la inceputul perioadei de naparlire. In rest, un periaj saptamanal este suficient.

Comenteaza