De ce se mușcă pisica mea?

[ad_1]

Pisicile păstrează un rutină strictă de îngrijire, așa că stapanii lor nu sunt de obicei alarmați când îi văd lingându-și cu atenție fiecare colț al corpului pentru a îndepărta murdăria, impuritățile și părul cazut. Cu toate acestea, este important să fii atent la modificări posibile în această rutină igienică a felinelor, mai ales dacă încep să se muște sau să se lingă reciproc cu mare intensitate.

Este important să rețineți că fiecare felină este un individ unic și singular, astfel încât fiecare comportament să poată avea sensuri și cauze diferite. Acest lucru poate depinde de rutină, mediu, educație și starea de sănătate a fiecărui individ. În acest articol vă vom răspunde la întrebarea dvs. de ce se musca pisica explicând diferite cauze și vorbind și despre tratamentul necesar pentru rezolvarea acesteia.

De ce pisica mea își mușcă coada?

Dacă ești norocosul stăpan al uneia sau mai multor feline, probabil știi deja că le place să-și alerge propria coadă. Acest comportament este destul de frecvent în rândul pisicilor, care păstrează un puternic instinct de vânător și o exprimă în fiecare zi ca o parte înnăscută a naturii lor. Desigur, felina ta trebuie să aibă și un mediu bogat în care să găsească jucării cu care să-și poată exercita instinctele și abilitățile cognitive, neutilizându-și întotdeauna coada pentru a se distra.

Cu toate acestea, ar trebui să fii conștient dacă pisica ta începe să repete acest comportament cu o intensitate sau frecvență mare. Dacă pisica ta își mușcă coada cu multă frecvență sau intensitate, poate ajunge să-și provoace răni care se pot infecta și pot duce la un proces infecțios în corpul pisicii. În plus, va fi esențial să se identifice cauza acestui comportament pentru a-l controla sau corecta, împiedicând pisoiul să continue să-și facă rău.

Din nou, subliniem că numai un profesionist instruit corespunzător va putea ajunge la un diagnostic precis, după examinarea fiecărui individ, a simptomelor și a stării lor de sănătate. Apoi, puteți prescrie cel mai potrivit tratament pentru ei. Cifra care ne poate ajuta cel mai bine este un medic veterinar specializat în etologie.

Dar cu siguranță vrei să știi de ce pisica mea își mușcă coada, Mai jos vom analiza câteva dintre cele mai frecvente cauze care explică apariția acestui comportament:

  • Plictiseala sau stresul: Dacă o pisică trăiește o rutină sedentară și nu are un mediu îmbogățit, aceasta va prezenta probabil simptome de stres și / sau plictiseală. Apoi, poate începe să dezvolte anumite comportamente negative în încercarea de a arde energia, de a elibera stresul și de a îmbunătăți divertismentul, cum ar fi să muște sau să urmarească continuu coada. Există, de asemenea, alte lucruri care pot stresa pisicile și pot duce la aceste tipuri de comportamente, cum ar fi schimbări bruște în mediul lor, o mutare la domiciliu, introducerea de noi indivizi sau stimuli în mediul lor etc.
  • Paraziți sau probleme de sănătate– Cauzele organice pot explica, de asemenea, de ce o pisică se mușcă singură sau își mușcă coada. Puricii, căpușele sau acarienii de pe piele și blană pot provoca disconfort sever. În acest caz, vom observa că pisica nu numai că își mușcă coada, ci și se zgârie excesiv, provocând răni și pierzându-și blana. Alte motive frecvente sunt alergiile alimentare și anumite boli. Va fi esențial să-l duceți la veterinar.
  • Cerere de atenție. Dacă nu vă rezervați un timp special pentru a vă juca și a vă arăta afecțiune felinei și / sau petreceți zile lungi departe de casă, este posibil ca pisica dvs. să stea singură și să încerce să vă atragă atenția. Puteți începe prin a vă implica în comportamente hiperactive și anxioase, cum ar fi alergatul și săriturile prin casă. Dacă îl ignorăm, el va începe comportamente de intensitate mai mare, inclusiv agresivitate, chiar dacă acest lucru implică o consecință negativă din partea noastră. În cele mai extreme cazuri, când felina este ignorată, poate apărea auto-mutilarea, în acest caz în timp ce coada este maltratată.
  • Stereotipuri: vorbim despre mișcări repetitive și constante. Ele apar de obicei în cazuri grave de lipsă de bunăstare a animalelor, cum ar fi supraaglomerarea, fobii, niveluri ridicate de stres, probleme in mediu, fugarita de cainietc. În aceste cazuri pisica își mușcă coada continuu, repetitiv și constant. Dacă ați adoptat o felină și observați că prezintă stereotipuri, nu ezitați să consultați imediat un medic veterinar specializat în etologie și comportament felin.
mușcă pisica

De ce pisica mea își mușcă labele?

În general, cauzele posibile ale de ce o pisică își mușcă labele sau le linge excesiv sunt practic aceleași care pot determina o pisică să alerge și să-și muște coada. Stresul, plictiseala, prezența paraziților externi pe picioare, patologiile care îi afectează membrele sau mobilitatea, alergiile și dorința de a capta atenția proprietarului său sunt câteva dintre aspectele care pot explica acest comportament felin.

Dar când vine vorba de picioare, trebuie să luăm în considerare și posibilitatea existenței de răni, fisuri traumatice sau prezența obiectelor ascuțite sau corpuri ciudate între degete sau pe pernute. În general, pisicile care au acces în aer liber sunt mai predispuse să-și rănească labele, să meargă pe teren neuniform și să calce pe obiecte ascuțite. Totuși, acest lucru se poate întâmpla și cu pisicile care locuiesc în interior după un accident domestic, cum ar fi spargerea unui pahar, a unei farfurii, a unei cupe, a unui ornament etc.

Dacă pisica ta își mestecă labele sau  se linge cu mare intensitate, vă sfătuim să le verificați imediat pentru a vedea dacă există răni, obiecte blocate sau dacă pielea ei este uscată și crăpată. Dacă observați o rană superficială de complexitate scăzută, puteți urma sfatul nostru pentru a vindeca rănile pe pernutele pisicilor. Dar dacă observați o rană profundă, prezența corpurilor străine sau ascutite, precum și dacă detectați sângerări, idealul este să mergeți urgent la un centru de îngrijire veterinară.

De ce pisica mea își mușcă limba?

Acest comportament nu este foarte frecvent în rândul pisicilor, așa că stăpanii lor tind să-și facă griji atunci când îl identifică la pisoii lor. De obicei, o pisică își mușcă limba când simte disconfort, mâncărime sau durere în gură, în special pe dinți sau pe gingii. Aproape întotdeauna aceste disconforturi orale provin din procese inflamatorii și progresive, cum ar fi gingivita și parodontita la pisici.

Din păcate, bolile orale la pisici sunt mult mai răspândite decât ne-am fi dorit. Marea majoritate a problemelor dentare provin din formarea tartrului între dinții și gingiile felinelor, astfel încât acestea pot fi ușor prevenite prin adoptarea unei igiene orale adecvate cu periaj regulat.

Noi vrem să vă ajutăm să aveți grijă de sănătatea bucală a felinei dvs., din acest motiv, am pregătit un articol special în care vă arătăm cum să curățați dinții pisicii dvs. pas cu pas.

Cum să împiedic pisica mea să se muște singură?

După cum ați văzut, există multe motive pentru care o pisică se mușcă și, indiferent de cauza specifică a acestui comportament, prevenirea este esențială pentru a păstra bunăstarea fizică și emoțională a felinelor noastre. La fel, înainte de apariția lor, trebuie să mergem la un specialist în comportament felin. În niciun caz nu vom aplica instrucțiuni sau vom folosi medicamente pentru a încerca să rezolvăm această problemă.

Cum să împiedici o pisică să-și muște labele, părul, coada sau limba?

Pentru a realiza o prevenire eficientă, va trebui să fim atenți la următoarele instrucțiuni zilnice cu felinele noastre preferate:

  • Oferiți medicamente preventive adecvate pisica ta pe tot parcursul vieții, respectându-și programul de vaccinare și deparazitarea periodică, pe lângă asigurarea unei nutriții complete și echilibrate. Ne amintim că idealul este să faci vizite preventive la medicul veterinar la fiecare 6 sau 12 luni.
  • Mențineți o igienă orală optimă, spălând dinții felinelor în mod regulat pentru a evita acumularea de resturi alimentare între dinți și gingii, ceea ce determină formarea tartrului.
  • Îmbogățește mediul pisicii tale, lăsând la dispoziția ei jocuri de inteligență, jucării și accesorii care să-i permită să-si antreneze corpul și mintea, să consume energie, să vă distrați și să combateți simptomele stresului și plictiselii.
  • Oferiți un mediu pozitiv, unde pisica ta se simte în siguranță și liberă să-și exprime abilitățile fizice, cognitive, emoționale și sociale. De asemenea, este foarte important să stabiliți o rutină de joacă în fiecare zi cu pisica dvs. și să evitați schimbările bruște ale mediului și / sau obiceiurilor lor, deoarece pisicile rămân la rutina lor pentru a se simți mai sigure și a nu se expune la pericole inutile, fiind capabilă să mențină un comportament mai echilibrat și mai sociabil.
  • Verificați periodic picioarele, blana, gura și coada felinei pentru a detecta răni, paraziți, semne de inflamație sau orice indicație de anomalii în corpul său. Idealul este să vă obișnuiți felina de la pui cu aceste consultatii, folosind întotdeauna cuvinte pozitive pentru a o stimula să încorporeze noi obiceiuri în rutina sa și să accepte mai bine acest tip de manipulare.

Dacă doriți să citiți mai multe articole similare cu De ce se mușcă pisica mea?, vă recomandăm să intrați în secțiunea pisici.

[ad_2]

Comenteaza