Dresaj traditional caini

[ad_1]
 Dresajul tradițional pentru câini se bazează pe corectarea comportamentului necorespunzător prin pedeapsă, mai degrabă decât pe consolidarea comportamentului bun prin recompense sau mângâieri. Pentru aceasta, se acceptă utilizarea gulerelor de sufocare,dispozitive electronice, care pot provoca daune fizice animalului dacă nu sunt utilizate corect sau dacă sunt depășite anumite limite.

Cu această tehnică de antrenament bazată pe întărirea negativă, este posibil să se controleze comportamentul câinelui folosindu-ne de teama cainelui de a nu fi pedepsit. În acest fel, nu este posibil să se stimuleze motivația pentru dorința de a învăța noi comenzi sau trucuri, ci chiar opusul. Dacă tocmai ați adoptat un câine și sunteți indecis cu privire la metoda de antrenament pe care ar trebui să o alegeți pentru educarea acestuia, în acest articol e-pet.ro vă explicăm de ce dresajul tradițional al câinilor nu este bun, în ce constă și care sunt principalele dezavantaje pe care le prezintă.

Originea dresajului tradițional al câinilor

Dresajul tradițional își are bazele în dresajul câinilor militari în timpul primului război mondial. După cel de-al doilea război mondial, această formă de antrenament s-a răspândit în mediul civil și a devenit cel mai utilizat mijloc de instruire a unui câine.

Probabil că pionierul și creatorul acestei tehnici este colonelul Konrad Most, care este considerat de mulți ca fiind tatăl antrenamentului modern al câinilor. Cu toate acestea, William R. Koehler a fost cel care a dat cel mai mare impuls tehnicii, prin best-seller-ul său „The Koehler Method of Dog Training” („Metoda Koehler de antrenare a câinilor”), publicat pentru prima dată în 1974.

Această formă de antrenament a fost dezvoltată empiric, fără bazele științifice care guvernează în prezent antrenamentul animalelor. Cu toate acestea, se pare că până în 1910 Konrad Most a înțeles deja principiile condiționării operante, care nu fuseseră încă publicate, iar tehnica poate fi explicată folosind aceleași principii.

Gulerele de sufocare, ghimpate și electrice, sunt instrumente obișnuite în dresajul tradițional și toate variantele sale. În plus, acest tip de antrenament tinde să se concentreze în principal pe exerciții de ascultare, acordând mai puțină importanță problemelor de comportament.

Susținătorii antrenamentului tradițional al câinilor susțin adesea că această tehnică oferă rezultate foarte fiabile. Aceștia susțin, de asemenea, că purtarea zgarzilor sau a gulerelor cu vârfuri nu este dăunătoare câinelui, deoarece câinii au o mare rezistență la durere. La rândul lor, detractorii formării tradiționale a câinilor susțin adesea că atât tehnica, cât și instrumentele utilizate sunt crude și violente. În plus, adesea evidențiază faptul că această tehnică poate avea efecte secundare negative, cum ar fi câinii care mușcă de frică sau daune traheale datorate utilizării gulerelor de sufocare.

Cum funcționează dresajul tradițional al câinilor

În dresajul tradițional predomină întăririle și pedepsele negative ca mijloc de predare. Întărirea negativă este procesul prin care un comportament este întărit deoarece consecința comportamentului menționat este dispariția unei situații neplăcute. De exemplu, împingerea umerilor câinelui în jos va provoca o senzație neplăcută pentru animalul dvs. de companie. Prin urmare, dacă încetați să împingeți când câinele dvs. se întinde, acesta se va întinde din ce în ce mai frecvent pentru a evita presiunea pe care o puneți pe umeri. Atunci folosești întăriri negative pentru a-l învăța să se întindă. Pe de altă parte, o pedeapsă este ceva neplăcut care apare ca o consecință a unui anumit comportament și care face ca acel comportament să dispară în acel moment. Cu toate acestea, pedeapsa poate avea consecințe neprevăzute și nu reduce neapărat frecvența unui astfel de comportament pe termen lung.

Un exemplu de pedeapsă ar fi țipatul sau lovirea unui câine când ajunge pe canapea. Acest lucru poate determina câinele să coboare de pe scaun în acest moment, dar nu îl învață să nu se ridice. Unele consecințe neintenționate ale acestei ipotetice pedepse ar putea fi faptul că câinele mușcă pentru că l-ai lovit, că se sperie de fiecare dată când vede proprietarul sau că dezvoltă o fobie a fotoliilor. Prin urmare, antrenamentul tradițional al câinilor constă în forțarea fizică a câinelui să îndeplinească comportamentele dorite. Pentru aceasta, trebuie să-l manipulați cu cureaua și cu mâinile. Astfel, principala metodă de predare în această tehnică este modelarea (manipularea fizică a câinelui dvs.).

Antrenamentul tradițional al câinilor - Cum funcționează antrenamentul tradițional al câinilor

Avantajele dresajului tradițional pentru câini

Această tehnică permite un mare control asupra câinelui de la început, este adevărat, dar este un control real? Adevărul este că nu, întrucât animalul nu interiorizează ordinele din interes sau pentru a atinge un scop, în general o face din frică și frică de a fi pedepsit. În acest fel, antrenamentul tradițional canin, efectuat prin întărire negativă și folosind instrumente care produc durere fizica nu prezintă niciun avantaj versus alte metode de predare.

Dezavantaje ale antrenamentului tradițional al câinilor

După cum am discutat în secțiunea anterioară, primul dezavantaj al antrenamentului tradițional al câinilor este că câinele va învăța după obișnuință și nu pentru că urmărește un scop. Apoi, învățarea va dura puțin dacă nu se practică și, prin urmare, pedepsele executate vor fi fost inutile. În plus, nu este încurajat interesul câinelui de a învăța exerciții noi, ci dimpotrivă.

Un alt dezavantaj este că câinele trebuie manipulat fizic. Dacă nu aveți experiență în antrenamentul câinilor, această manipulare se poate transforma în pedeapsă și, în consecință, poți genera frică sau agresivitate la câinele tău.

În acele cazuri în care câinii prezintă deja simptome de agresivitate sau dominanță, aplicarea acestei tehnici de antrenament va spori doar atitudinea agresivă menționată.

În ciuda argumentelor în favoarea utilizării gulerelor de sufocare,  de către susținătorii instruirii tradiționale, câinii simt durerea la fel ca noi și, prin urmare, aceste instrumente fac mai mult rău decât bine. În ambele cazuri, câinele suferă de stres și anxietate, deoarece nu înțelege pe deplin motivul șocului electric sau senzația de sufocare. În paralel, pot suferi nervozitate datorită faptului că nu controlează situația, frica și leziunile fizice din trahee și zona tiroidei, printre alte consecințe negative, care ar putea pune capăt vieții animalului.

Antrenamentul tradițional pentru câini - Dezavantaje ale antrenamentului tradițional pentru câini

Ar trebui să folosim dresajul tradițional pentru câini?

După ce am analizat în ce constă antrenamentul tradițional al câinilor și care sunt principalele dezavantaje, putem afirma acest lucru nu ar trebui să optăm pentru această tehnică. Odată cu aceasta, vom putea produce numai daune fizice și psihologice animalului, care vor duce la un câine nefericit și abuzat. Dacă mai aveți îndoieli, vă încurajăm să faceți următorul exercițiu: puneți-vă în pielea câinelui și întrebați-vă dacă doriți să învățați prin această metodă.

Desigur, cu această afirmație nu înseamnă că profesioniștii și specialiștii în dresajul câinilor care folosesc această metodă fără a dăuna animalului nu obțin rezultate bune. Dar, repetăm, aceștia sunt profesioniști care nu exercită durere asupra câinelui. Din acest motiv, fără îndoială, cel mai bun mod atât de a instrui un câine să învețe comenzile de bază, cât și de a corecta problemele de comportament este prin dresaj pozitiv. Prin intermediul acestei metode, nu numai că se obțin rezultate excelente, dar motivația câinelui de a învăța este, de asemenea, crescută, mintea sa este stimulată și legătura dintre stăpân și câine este întărită. Daca il tratați cu bunătate și recunoașteți o treabă bine făcută, toți învățăm mult mai bine.

Dresaj tradițional pentru câini - Ar trebui să folosim dresajul tradițional pentru câini?

Dacă doriți să citiți mai multe articole similare cu Antrenament tradițional pentru câini, vă recomandăm să intrați în secțiunea Caini.

[ad_2]

Comenteaza