Educatia pisicii, cum să-ți faci pisica să te asculte

[ad_1]

Când trebuie sa ne ocupam de educația pisicii.

Credem că poate fi o sarcină foarte dificilă, dar, la fel ca câinii, pisicile pot fi și educate, putând atinge un comportament bun și astfel o conviețuire armonioasă. Ceea ce trebuie să avem în vedere este că aceștia nu se comportă în același mod. Pisicile sunt animale sociale, dar mai independente, nu sunt interesate să ne placă, așa că este esențial să înțelegem ce gândesc,ce  au nevoie, să le motivam și sa aflam motivul acțiunilor lor.

În acest articol E-pet.ro vă vom oferi câteva recomandări despre cum să-ți faci pisica să te asculte, dar înainte de a intra în subiect, este de asemenea important să subliniem că nu toate pisicile sunt la fel, că au și temperamente și personalități diferite (unele sunt active și zgomotoase, altele sunt rezervate și timide, sunt foarte independente și altele foarte afectuoase) și că s-ar putea să fi experimentat experiențe neplăcute sau traume, astfel încât fiecare caz va avea nevoie de timpul și dedicarea ta.

De ce mă ignoră pisica mea?

Luând în considerare comportamentul diferit pe care îl prezintă și diferitele personalități ale pisicilor, cele mai frecvente cauze pentru care ne ignoră și pe care trebuie să le avem în vedere pot fi următoarele:

  • Factori de mediu care le poate afecta comportamentul ca de exemplu  animale sau oameni noi în casă, ceea ce le face să se simtă amenințațe sau mai nesigure.
  • Schimbări în rutină cu care sunt obișnuițe, care pot fi legate de o cauza anterioară sau pot fi din alte motive, cum ar fi o modificare a programului de masă.
  • Instinct tipice speciilor precum marcarea cu unghiile sau urină, ceea ce duce animalul să simtă nevoia să zgârie mobilierul sau obiectele. Marcarea se poate datora și stresului, produs de una dintre cauzele anterioare. În plus, instinctul lor de vânătoare poate explica anumite comportamente, astfel încât satisfacerea acestei nevoi printr-un joc potrivit este mai mult decât recomandată.
  • Probleme fizice precum durere, artrită, traume, infecții ale tractului urinar sau diferite patologii care pot duce la atitudini agresive sau comportamente anormale, cum ar fi îndeplinirea nevoilor lor în afara litierei.
  • Vârstă. Când sunt foarte tinere, este normal să observăm că pisica nu acordă atenție, deoarece este încă în procesul de învățare. La fel, atunci când sunt foarte bătrâne, este de asemenea obișnuit ca acestea să fie mai reticențe să asculte. În acest din urmă caz, vă sfătuim să mergeți la veterinar pentru a verifica dacă este o problemă fizică sau un comportament asociat cu vârsta.

Mai ales primele două puncte generează la pisică o stare de stres care poate fi mai mult sau mai puțin gravă și care îi afectează comportamentul general, producând probleme comportamentale precum cele menționate și, desigur, determinând pisica să le ignore. Acesta este motivul pentru care este atât de important sa identificăm cauza problemei și sa o tratam.

Ce ar trebui să fac ca pisica mea să asculte? – Tehnici de bază

Una dintre tehnicile pe care trebuie să le luăm în considerare atunci când vrem să facem o pisică să fie atentă este întărirea pozitivă, care constă in recompensarea animalului, fie cu o mângâiere, bomboane sau mâncare preferată, când vedem că face ceva bine, încurajându-l să repete aceeași acțiune. Din punctul nostru de vedere, acesta este una dintre liniile directoare care ne vor ajuta cel mai mult, realizând o învățare rapidă și eficientă. Este necesar să fii constant și să fii atent la comportament pentru a o putea recompensa în momentul exact și astfel să obții un comportament dorit.

Indicarea a ceea ce este greșit fără a pedepsi și a oferi alternative

Spre deosebire de punctul anterior, când găsim pisica făcând ceva ce nu vrem, cum ar fi să ajungă pe masă, trebuie să  marchăm  un „nu” pe un ton ferm. Este important să o faceți la momentul potrivit, astfel încât să o înțeleagă și să o poată asocia cu comportamentul pe care îl au în acel moment precis. Pedepsele fizic sau frica insuflata nu funcționează, deoarece nu o înțeleg și dimpotrivă putem obține un efect nedorit, cum ar fi pierderea încrederii față de noi, anxietatea, stresul sau agresivitatea.

În acele cazuri în care comportamentul nedorit este față de noi sau un obiect, cum ar fi zgârierea sau mușcăturile, este important înlocuiți resursa greșită cu una corectă, cum ar fi o zgârietură sau o jucărie. În secțiunile următoare vom vedea situații specifice și cum să facem pisica să vă acorde atenție.

Cum să-mi fac pisica să mă asculte? - Ce ar trebui să fac ca pisica mea să fie atentă? - Tehnici de bază

Pisica mea nu mă ascultă și zgârie mobilierul

Un comportament normal la pisici este acela de a-și ascuți unghiile sau de a-și marca teritoriul cu ele, problema este atunci când o fac în locuri nepotrivite precum mobilier sau fotolii. Pentru a determina pisica să nu mai zgârie mobilierul, trebuie sa o obișnuiești să o facă pe un raclet sau trunchi de copac. Dacă acest lucru i se întâmplă felinei dvs. și nu există nicio modalitate de a determina  pisica dvs. să vă asculte astfel încât să folosească zgârietura doar unde trebuie , începeți să vă jucați cu ea, asociați-l ca ceva pozitiv, așezând-o în fața obiectului pe care l-a folosit anterior și, când el folosește stâlpul de zgâriere, recompensă pentru animal.

Odată ce accepta răzuitorul îl putem așeza într-un loc pe care îl considerăm mai convenabil sau adecvat. Când zgârie o altă piesă de mobilier, trebuie să o separăm imediat (nu brusc) și să o luăm acolo unde era. Pisicilor le place să zgârie stâlpii cu înălțimi diferite, precum și să privească afară printr-o fereastră, așa că plasarea unui stâlp de zgâriere care îndeplinește aceste caracteristici pe fereastra lor preferată poate fi foarte pozitivă.

Pisica mea mă ignoră, mă mușcă și mă zgârie

De multe ori pisicile încearcă să muște sau să zgârie, acest lucru se poate datora unui comportament agresiv, dar de cele mai multe ori o fac ca parte a unui joc din cauza comportamentului de prădător sau a grosolăniei din partea noastră. Mulți sunt tutorii care atunci când adoptă un pisoi se joacă cu el folosind mâinile și picioarele, fără să-și dea seama că animalul va interpreta acest lucru drept corect și, prin urmare, în viitor va continua să zgârie și să muște, provocând mai multă durere. Din acest motiv, nu ar trebui să învățăm niciodată o pisică că alergarea și „jocul” cu mâinile sau picioarele noastre este corect.

Când animalul ne zgârie sau ne mușcă, trebuie să-l marcăm cu un „nu” și suspendați sesiunea de joc imediat, deoarece acest lucru o va face să înțelegeaga că ceea ce face nu este corect. De asemenea, va trebui să evităm toți stimulii care pot declanșa un astfel de comportament. La fel, o altă tehnică infailibilă de a determina o pisică să asculte și să înțeleagă că nu ar trebui să ne zgârie sau să ne muște este sa înlocuim corpul nostru cu o resursă adecvată, care poate fi o jucărie. În acest fel, după ce vom spune „nu”, îi vom oferi o jucărie și îl vom recompensa pentru a interpreta că poate mușca acel obiect.

Cum să-mi fac pisica să mă asculte? - Pisica mea mă ignoră, mă mușcă și mă zgârie

Pisica mea mă ignoră când o chem

Pentru a-ți face pisica să te asculte atunci când o chemi, urmează aceste simple sfaturi:

  1. Primul pas pentru a începe aceast lucru este alegeți un nume simplu și scurt. Este important să evităm confuzia la animalele noastre de companie să nu folosim diminutive sau să schimbăm tonul folosit.
  2. Al doilea pas este alegeți o delicatesa sau mâncare pe care îi place mult să le foloseasca, ca recompensă. Începeți prin a sta la o distanță scurtă și chemați-0 până când îi atrageți atenția (o jucărie poate ajuta la început). De fiecare dată când se apropie de tine, dă-i premiul pe care l-ai ales, astfel încât să îl asocieze cu ceva pozitiv. Repetați acest lucru de câteva ori pe zi în sesiuni scurte și, ca sfat, faceți-l înainte de masă, astfel încât să fie mai predispusa.
  3. În timp ce îți răspunde la apel, crește distanța și apoi treceți la alte zone ale casei. Odată ce acest lucru a fost realizat, este convenabil să scădem treptat premiul ales.

În plus, este important să asociați apelul cu ceva pozitiv, prin urmare nu ii folosiți numele în situații negative. Pe de altă parte, este mult mai ușor să faci o pisică să asculte când o chemi începând educația la o vârstă fragedă, deși dacă ai o pisică adultă, o poți învăța și pe ea. De aceea , fii răbdător și fii consecvent.

Cunoaste-i nevoile si vei sti cum sa o educi

Este important să ii cunoașteți nevoile, cum ar fi sa păstrați întotdeauna cutia de gunoi curată (pisica este foarte meticuloasă cu igiena sa), știind că pisicile sunt mai active noaptea (petrec cea mai mare parte a zilei dormind) astfel încât să ne putem juca cu ele înainte de a merge la culcare, asigurați-le jucării pentru le menține distrate, lăsați întotdeauna mâncare și apă la dispoziție pentru a evita să va treziți noaptea cu miau lor. Desigur, dacă pisica dvs. nu știe cum să raționeze mâncarea, pentru a evita supraponderalitatea, ar trebui să stabiliți un program de masă pe care trebuie să îl respectați.

Trebuie să înțelegeți că pisicile acționează diferit de noi, că au propriile instincte și că trebuie să le acoperim într-un fel, nu numai pentru a ști cum să facem o pisică să asculte, ci pentru a face animalul să trăiască fericit și echilibrat. Înțelegerea comportamentului lor ne va facilita învățarea.

Cum să-mi fac pisica să mă asculte? - Cunoașteți-le nevoile și veți ști cum să le educați

Perseverenta, cheia pentru a face o pisică să asculte

În sfârșit, trebuie amintit că trebuie să fim constanți pentru a realiza schimbarea. Unele vor fi mai predispuse, iar altele vor folosi încăpățânarea lor, de aceea este esențială  multă răbdare și o atitudine asertivă, deoarece orice schimbare a dispoziției noastre va fi observată. De asemenea, putem apela la sfaturile profesioniștilor cu cunoștințe în comportamentul animalelor, cum ar fi etologi feliniși veterinari de încredere în cazuri foarte grave sau complicate.

Sperăm să urmezi aceste linii directoare depre  cum să-ți faci pisica să te asculte , și nu uita niciodată că educația  se face cu respect, încredere și dragoste.

Dacă doriți să citiți mai multe articole similare cu Cum să-mi fac pisica să mă asculte?, vă recomandăm să intrați în secțiunea Pisici

[ad_2]

Comment 1

  1. Avatar for Laur Laur 17 iunie 2023

Comenteaza